Туреччинa

Опитування: понад 60% жителів Стамбула виступають проти проекту будівництва каналу

Згідно з опитуванням, проведеним муніципалітетом Стамбула (IBB), більше 60% жителів Стамбула виступають проти проекту Стамбульського каналу, водного шляху вартістю 10 млрд доларів, призначеного для обходу протоки Босфор.

В цілому 64,2% опитаних IBB жителів заявили, що вони проти проекту, в той час як 34,1% підтримують плани уряду по його будівництву вказує Diken.

Нагадаємо, що президент Реджеп Таїп Ердоган вперше оголосив про проект зі створення водного шляху, який, за оцінками, простягнеться від 45 до 50 км від Чорного до Мармурового моря, в 2011 році. Хоча спочатку він був запланований на 2023 рік, будівництво було відкладено через техніко-економічні причини і проблеми з фінансуванням.

Правляча Партія справедливості та розвитку (ПСР) заявляє, що проект полегшить рух по жвавому протоку Босфор, створивши кращий торговий маршрут для міжнародних судноплавних компаній.

Однак, зазначає Diken, за словами критиків проекту, ПСР ризикує завдати незворотної екологічної шкоди, намагаючись оживити багатостраждальний будівельний сектор і надати гроші своїм союзникам і клієнтам.

На запитання, чи принесе проект каналу Стамбул користь, 63,2% опитаних у місті, де проживає близько 15 млн осіб, відповіли «ні». 36,8% заявили, що вважають, що канал послужить на благо міста.

Коли респондентів попросили назвати найбільші загрози, які представляє проект для міста, 19% респондентів вказали на посуху, 18,9% на підвищений ризик землетрусів і 17,4% на руйнування історичних пам’яток.

Однак 15,3% опитаних не вірять, що проект буде становити небезпеку для мегаполісу.

У статті наголошується, що мер Стамбула від опозиції Екрем Імамоглу активно критикує проект каналу, заявляючи, що багатомільярдна заявка Анкари на будівництво штучного водного шляху стане «ще більшою катастрофою» у зв’язку із загостренням світової кліматичної кризи.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button