ПолітикаСвітТуреччинa

ЄС введе санкції проти Туреччини за її бурову діяльність і підготує нові заходи

Євросоюз прискорить розробку санкцій проти Туреччини за нелегальну бурову діяльність у Східному Середземномор'ї, а також підготує додаткові заходи щодо Анкари до 24 вересня на випадок, якщо не буде прогресу з турецької сторони.

Про це заявив у п’ятницю глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на прес-конференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн співтовариства в Берліні.

«Ясно, що в ЄС є наростаюче розчарування стосовно поведінки Туреччини, тому рада просить групи прискорити роботу по введенню санкцій проти осіб, запропонованих Кіпром, через незаконні бурові роботи. Ми також домовилися, що в разі відсутності прогресу ми можемо розвинути нові санкції, які можуть бути обговорені на саміті ЄС 24 вересня», – сказав він.

За словами Борреля, серед нових потенційних заходів щодо Анкари Брюссель розглядає, зокрема, можливість заборони вхід у свої порти для турецьким суднам, які зайняті у нелегальній буровій активності. «Рада ЄС запропонувала мені розробити пакет пропозицій, якщо дипломатичний шлях врегулювання кризи не увінчається результатом. По-перше, ми можемо включити в чорний список конкретних осіб, активи, включаючи судна, заборонити їм можливість використання європейських портів і берегових послуг, фінансування. Крім того, можуть бути застосовані заходи секторального економічного характеру», – пояснив він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button