ПолітикаСвітТуреччинaФетхуллах Ґюлен

Болтон: турецький уряд не надав достатніх доказів для екстрадиції Гюлена

"Турецький уряд неодноразово представляв одні й ті ж документи, в яких не було доказів причетності священнослужителя до невдалого путчу."

Турецький уряд не надав достатніх доказів для екстрадиції ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році. Про це заявив колишній радник національної безпеки США Джон Болтон.

За його словами, він не вірить, що президент США Дональд Трамп був причетний до рішення відхилити запити Анкари про екстрадицію Гюлена, турецький уряд неодноразово представляв одні й ті ж документи, в яких не було доказів причетності священнослужителя до невдалого путчу.

Анкара стверджує, що Гюлен, який з 1999 року живе в добровільному вигнанні в Сполучених Штатах, організував спробу державного перевороту 2016 року. Гюлен, колишній союзник президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, заперечує причетність до невдалого путчу.

Туреччина направила уряду США кілька різних запитів про екстрадицію. «Трамп не брав участі (у відмові в запиті про екстрадицію)», – сказав Болтон. «Рішення, як правило, приймалися Міністерством юстиції”»

Головною причиною звільнень є звинувачення у зв’язку з релігійним рухом, на чолі якого знаходиться отримав політичний притулок в США проповідник Фетхуллах Гюлен. Сам Гюлен заперечує свою причетність до спроби військового перевороту.

Всього з літа 2016 року в результаті чисток, спрямованих на відсторонення від влади службовців, підозрюваних у підтримці путчистів, турецька влада звільнила близько 130 000 державних чиновників. 4560 з них були суддями і прокурорами. Їх замінили на лояльних влади.

Крім того, за даними Ради Європи, в турецьких в’язницях міститься близько 50 000 опозиційних чинній владі громадян Туреччини, підозрюваних у зв’язках з рухом Гюлена.

Станом на серпень 2020 року у в’язниці перебуває 161 журналіст.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button