Економіки

Reuters: Туреччина може пережити другу валютну кризу за два роки

Туреччина, можливо, зіткнеться зі своєю другою валютною кризою за два роки після того, як ліра впала до рекордно низького рівня по відношенню до долара на цьому тижні, повідомляє агентство Reuters.

Поєднання процентних ставок нижче інфляції, виснажених валютних резервів, легкого і дешевого кредитування і різкого скорочення доходів від туризму не обіцяє нічого хорошого для ліри, йдеться в повідомленні.

Аналітики не впевнені, яка справедлива вартість ліри, вказує Reuters. Тим часом, центральний банк Туреччини обмежений у виборі своєї грошово-кредитної політики через неприйняття президентом Реджепом Таїпом Ердоганом більш високих процентних ставок. Ердоган нещодавно повторив свою перевагу більш низьким ставкам і звільнив керуючого Центральним банком в минулому році за те, що той не зміг їх знизити, наголошується в статті.

Надання дешевих кредитів під керівництвом державних банків викликало бум запозичень з боку споживачів і бізнесу, а також зростання попиту на імпорт, що призвело до збільшення дефіциту поточного рахунку Туреччини, додає агентство. У той же час гроші, необхідні для фінансування цього дефіциту, самі також знаходяться в дефіциті, оскільки іноземні інвестори продають активи в лірі, а туристична індустрія страждає від впливу COVID-19, вказується в статті.

Інститут міжнародних фінансів (IIF) стверджує, що справедлива вартість ліри становить 7,5 за долар, посилаючись на поточний рахунок. Він переглянув свою оцінку з 6,3 за долар в червні і 5,5 в квітні, повідомляє Reuters.

Ліра впала до рекордно низького рівня 7,408 за долар на цьому тижні, таким чином втрати валюти на 2020 рік склали майже 20%.

«Серйозна кредитна криза в другій половині 2018 року призвела країну до рецесії, дуже швидко перемістивши поточний рахунок з дефіциту на профіцит. Ми очікуємо аналогічної динаміки і зараз», – сказав Робін Брукс, Керуючий директор IIF.

Реальна ефективна процентна ставка Туреччини є майже найнижчою в світі-Базова кредитна ставка Центрального банку становить 8,25%, а річна інфляція становить 11,8%, що означає, що реальні процентні ставки знаходяться глибоко на негативній території, підкреслює агентство. Це спонукає власників депозитів в турецьких лірах і іноземців, які інвестують в місцеві облігації, продавати і купувати іноземну валюту.

Центральний банк повинен зібратися в четвер, щоб прийняти рішення за процентними ставками. Commerzbank не очікує істотного перегляду політики до тих пір, поки ліра не впаде до рівня ближче 8,5 за долар, вказує Reuters.

Шлях ліри ясний, і ніякі маніпуляції з банківською системою або часткове введення контролю за рухом капіталу не можуть змінити ситуацію, заявили в німецькому банку.

Разом з тим ліра все ще може сильно впасти, повідомляє Reuters з посиланням на ціни на ринку.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button