ПолітикаСвіт

«Вакуум влади, створений Трампом, сприяв розпалюванню ворожнечі між Туреччиною і Грецією»

Розбіжності між Туреччиною і Грецією в Східному Середземномор'ї виникли не стільки через газ, скільки через вакуум в лідерстві, створеного президентом США Дональдом Трампом, вважає аналітик Клеменс Хоффман.

У той час як Туреччина жадає домогтися зростання завдяки вуглеводням і терміново потребує більшої кількості іноземної валюти для підтримки ліри, обвал цін на газ означає, що в даний час може виявитися вельми невигідно добувати ці ресурси, пише викладач міжнародної політики в університеті Стерлінга в статті для Conversation.

Розвідка і видобуток газу вимагають значних початкових інвестицій, а також високих геополітичних витрат, уточнює автор.

Він нагадує, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 13 серпня попередив про серйозні наслідки у разі атаки на турецьке бурове судно Oruç Reis, що веде розвідку вуглеводнів у водах, на які претендують як Туреччина, так і Греція. Його слова прозвучали після того, як інцидент за участю фрегатів ВМС Греції і Туреччини призвів до того, що міжнародні гравці привели свої сили в стан підвищеної готовності, зазначає Хоффман.

Він також додає, що Франція пообіцяла військову підтримку Греції, а канцлер Німеччини Ангела Меркель, як повідомляється, закликала лідерів Греції і Туреччини зробити максимум зусиль для зниження напруженості.

За словами Хоффмана, з урахуванням того, що Кіпр, Греція та Ізраїль виключили Туреччину з угоди з будівництва трубопроводу EastMed, а також з більшості угод про виняткову економічну зону в регіоні, напористість Ердогана може бути обумовлена не стільки бажанням захопити території або енергоносії, скільки прагненням зайняти місце за столом переговорів.

«І поки Берлін намагається досягти балансу в протистоянні Греції і Туреччини, Вашингтон, традиційно є гарантом миру між егейськими суперниками по НАТО, майже повністю зберігає мовчання. Створюється відчуття, що всі сторони хочуть скористатися цим, як на суші, так і за її межами, перед виборами в США. Як не дивно, саме цей вакуум, а не вуглеводні, розпалює регіональне суперництво», — підсумовує аналітик.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button