ПолітикаСвітТуреччинa

Криза Середземномор’я: Анкара виводить військовий флот

Туреччина оголосила, що для розвідки вуглеводнів сейсмічне дослідницьке судно Oruç Reis попрямує в район між Грецією і Кіпром з понеділка і по 23 серпня.

Увечері 10 серпня Міноборони Туреччини опублікувало фотографії, на яких судно Oruç Reis супроводжується п’ятьма кораблями турецьких ВМС для захисту.

Сусідня Греція з такої нагоди провела засідання урядової ради національної безпеки, грецький флот приведений в стан військової мобілізації, а МЗС виступив із засудженням дій Анкари: «Греція не потерпить ніякого шантажу. Вона захищатиме свій суверенітет і суверенні права. Ми закликаємо Туреччину негайно припинити свої незаконні дії, які підривають мир і безпеку в регіоні.»

Коментар турецького зовнішньополітичного відомства пішов у відповідь на заяву МЗС Греції, що закликає Туреччину припинити свою діяльність в Середземномор’ї.

«Ті, хто діють виходячи з принципу «я єдиний господар Середземного моря», будуть розчаровані. Ніхто не повинен намагатися витіснити нашу країну з Середземномор’я, яке століттями перебувало під владою Туреччини», — йдеться в заяві офіційного представника Міністерства закордонних справ Туреччини Хамі Аксоя.

Минулого тижня прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не виключив варіанту звернення до Міжнародного суду в Гаазі, якщо Анкара і Афіни не зможуть вирішити прикордонні суперечки в ході переговорів.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button