ПолітикаСвіт

Єгипет і Греція підписали угоду про демаркацію морських кордонів

Єгипет і Греція підписали в четвер в Каїрі угоду про демаркацію морських кордонів і встановлення виключної економічної зони. Про це повідомив глава єгипетського МЗС Самех Шукрі на прес-конференції зі своїм грецьким колегою Нікосом Дендіасом за підсумками спільних переговорів.

«Ми підписали з Грецією угоду про лімітацію виключної економічної зони відповідно до міжнародного морського права, – сказав він. – Ми продовжимо співпрацю з Афінами, інвестуючи в перспективні газові проекти в Середземномор’ї». За словами міністра, Єгипет має намір і далі взаємодіяти з Грецією для забезпечення безпеки і стабільності в Східному Середземномор’ї. «Це важливо, щоб спільно протидіяти руйнівним планам в регіоні», – підкреслив він.

Нікос Дендіас зі свого боку нагадав про меморандум між Туреччиною і урядом національної згоди (ПНС) Лівії по морських зонах, назвавши його «незаконним». «Ми маємо намір протистояти всім викликам в регіоні спільно з Єгиптом», – вказав він.

За оцінками політичних оглядачів, підписана в Каїрі угода орієнтована, в першу чергу, на стримування амбіцій Туреччини в зоні Східного Середземномор’я.

У листопаді 2019 року Анкара і Тріполі в особі глави ПНС Фаїза Сарраджа підписали Меморандум про взаєморозуміння по морських зонах, а також угоду про військову співпрацю.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button