ПолітикаСвітТуреччинa

Колишній німецький посол про Ердогана: Має неоосманське мислення

Колишній посол Німеччини в Туреччині Мартін Ердманн заявив, що лідер ПСР і президент Реджеп Тайіп Ердоган хотів, щоб його країна грала роль, яку Османська імперія грала до початку 20-го століття, в якості важливої регулюючої сили в регіоні і далеко за межами Балкан.

«Тепер абсолютно ясно, що сьогодні це вже неможливо, такого османського регіону більше ніколи не буде, але політичний вплив, яким Туреччина намагається керувати під керівництвом свого президента Реджепа Таїпа Ердогана, знаходиться в цьому напрямку», – сказав Ердман в інтерв’ю deutschlandfunk.

«Багато подій в Туреччині в останні роки дійсно викликають занепокоєння. З одного боку, це впливає на внутрішню конституцію Туреччини, а саме на аспекти прав людини, свободи преси, судової системи та положення громадянського суспільства. А з іншого боку агресивна риторика у сфері зовнішньої політики. Спостерігачі-аналітики називають дві причини. З одного боку, вони кажуть, що це неоосманське мислення. З іншого боку, на карту поставлені питання підтримки влади», – зазначив дипломат.

Щодо зміни статусу Святої Софії, Ердманн назвав це дивним рішенням.

«Дійсно, дивно, що президент Ердоган і судова система за ним прийняли це рішення, тому що собор Святої Софії є об’єктом всесвітньої спадщини. Якби суверенна держава, така як Туреччина, обговорила це питання на міжнародному рівні, було б логічніше. Без сумніву, всі поважають суверенітет Туреччини, але вирішувати питання про всесвітню культурну спадщину поодинці, недоцільно. І ми можемо бачити це по реакціях по всьому світу, до яких розчарувань це призвело на міжнародному рівні», – сказав Ердманн.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button