КультураСвітТуреччинa

«Протистояння через цензуру викликало стурбованість щодо заборони Netflix в Туреччині»

Обговорення того, що Netflix скасував роботу турецьких серіалів після розбіжностей з урядом Туреччини через зображених в ньому гомосексуалістів, викликали чутки про відхід платформи з країни.

Кілька турецьких новинних агентств повідомили в минулу суботу, що Netflix припинив зйомки молодіжної комедійної драми Aşk 101 («Любов 101»), після того як державна Верховна Рада по радіо і телебаченню Туреччини (RTÜK) наполягла на цензурі одного з провідних гей-персонажів.

Загальна фінансова вартість дій RTÜK для серіалу, прем’єра якого відбулась в цьому році, становить колосальні 35 млн лір (5,1 млн доларів) за сезон з десяти епізодів, що обходяться в 3,5 млн лір кожен, написав Фатіх Алтайли в колонці в HaberTürk.

«Відтепер інтерес до турецьких серіалів і телешоу почне знижуватися, з чого випливає, що компанії більше не будуть знімати в Туреччині, оскільки втрати занадто великі», — зазначив Алтайли.

У статті підкреслюється, що з тих пір, як в 2012 році до влади прийшла ісламістська Партія справедливості і розвитку (ПСР), телевізійні серіали стали одним з найпрестижніших експортних товарів Туреччини. Сотні телешоу були продані більш ніж в 100 країн Східної Європи, Південної Америки, Південної Азії та Близького Сходу. За даними A Haber, експорт турецьких драм в 2018 році досяг 500 млн доларів.

Треба сказати, що в самій Туреччині зростає розчарування з приводу втручання Анкари в індустрію розваг, додає видання. Контрольований союзниками президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана RTÜK не раз опинявся в центрі різкої критики за все більш консервативну політику протягом 18-річного правління ПСР, йдеться в статті.

Режисер Едже Йоренч прокоментував зрив переговорів, заявивши минулої неділі в інтерв’ю турецькому розважальному сайту Fasikül,  «дуже лячно», що серіал заборонили через комедійного персонажа.

Треба сказати, що в серіалі немає жодної інтимної сцени за участю героя Османа, про якого йде мова, а уряд все ще не дає дозвіл на продовження зйомок, розповів Йоренч.

Турецька поп-співачка Демет Акалин минулої неділі висловила занепокоєння в Twitter з приводу повідомлень про відхід платформи Netflix з Туреччини.

«Netflix врятував наші душі під час карантину! Той, хто не хоче дивитися, нехай просто не дивиться. Це дуже погано. Як ми будемо дивитися серіали Netflix?»- написала Акалин, маючи на увазі Aşk 101.

Співачка, будучи проурядовою фігурою, пізніше видалила свій твіт, сказавши, що вона «піддалася моменту», і поцікавилася, коли Netflix опублікує офіційну заяву про серіал, щоб покласти край чуткам.

Разом з тим Netflix ще не зробив жодних заяв щодо даного телешоу.

Нагадаємо, що в 2018 році Рід Хастінгс, співзасновник і генеральний директор Netflix, спростував побоювання про те, що компанії доведеться покинути Туреччину через посилення правил цензури.

«Ми працюємо в Саудівській Аравії і Пакистані. Якщо там немає проблем, я не думаю, що вони виникнуть в Туреччині? Я просто не можу цього уявити», – сказав тоді Хастінгс в інтерв’ю Hürriyet.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button