КультураСвітТуреччинa

ЮНЕСКО застерегла Анкару від зміни статусу Айя-Софії без згоди організації

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) нагадала владі Туреччини про неправомірність зміни статусу собору Святої Софії без згоди Комітету всесвітньої спадщини.

«Айя-Софія включена в Список всесвітньої спадщини в статусі музею. Це тягне за собою ряд юридичних зобов’язань”,-цитує ТАСС штаб-квартиру організації. В ЮНЕСКО підкреслили « ” держава, на території якої знаходиться такий об’єкт, має утриматися від будь-яких змін, які здатні зашкодити універсальній цінності цієї пам’ятки».

Як нагадали в організації, «собор Святої Софії став зразком для багатьох храмів, його архітектура вплинула як на східне, так і на західне мистецтво». Собор, як вказали в ЮНЕСКО, має «універсальну та історичну цінність»

В ЮНЕСКО також зазначили, що «ефективна, всеохоплююча і рівна участь всіх зацікавлених сторін є необхідною умовою збереження цього об’єкта спадщини і підтвердження його унікального значення». «Ця вимога є однією з основ Конвенції щодо захисту Всесвітньої культурної спадщини», – нагадали в організації.

У Паризькій штаб-квартирі очікують, що «турецька влада вступить в діалог перш ніж приймати рішення, які здатні вплинути на універсальні цінності цього об’єкта». «Будь-яким змінам має передувати направлення повідомлення на адресу ЮНЕСКО і в разі необхідності розгляд питання Комітетом Всесвітньої спадщини», – підкреслили у всесвітній організації.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button