Туреччинa

Чи стануть нічні патрульні особистою поліцейською силою Ердогана?

ПСР будуть вибирати, де та як розташувати патрульних, і вони зможуть відчувати себе підпорядкованими її політичній волі, особливо у період безробіття, вказали п'ять високопоставлених членів головної опозиційної Народно-республіканської партії Туреччини (НРП) в заяві парламентської комісії, котре цитує BBC.

Турецькі нічні патрульні, також відомі як сусідські охоронці, розширюють свої повноваження за допомогою законопроекту, представленого виправлячкою партією справедливості і розвитку (ПСР), що викликає стурбованість і критику з боку опозиційних політиків і правозахисників, повідомляє The Guardian.

Патрульні, до яких більшість турків ставилися з повагою та любов’ю, десятиліттями патрулювати ринки та квартали країни, озброєнні кийками та свистками. Так було до того часу, поки ПСР не скасувала цю організацію в 2008 році, повідомляє видання.

Нещодавно спецпідрозділ було відроджено і додатково посилено президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, тим сами викликало побоювання, що ця група буде використана для посилення авторитарного керівництва турецького лідера.

У статті було відмічено, що Ердоган говорив про своє бажання «знову почути свистки патрульних вночі» незабаром після того, як його уряд пережив спробу державного перевороту влітку 2016 року. Кілька місяців по тому Міністерство внутрішніх справ оголосило про плани відродити цю установу, найнявши тисячі новобранців в 2017 році і близько 10 000 в наступному році в даний час правоохоронці озброєні пістолетами і незабаром будуть уповноважені вимагати встановлення особи, а також зупиняти і обшукувати громадян, йдеться в проекті парламентського законопроекту, уточнює The Guardian.

Комісія з внутрішніх справ парламенту вже утвердила дев’ять із 18 статей цього закону.

Нове покоління нічних громадських офіцерів – це молоді люди, які мають зв’язок з молодіжним крилом ПСР, повідомляє видання.

Разом з тим, як йдеться у статті, політичні противники Ердогана зображають цю ініціативу, як спробу сформувати воєнізовану силу. Деякі з них провели порівняння з іранською міліцією Басідж, Добровольчою силою, лояльною Аятолле Алі Хаменеї, члени якої б’ють і переслідують цивільних осіб, які порушують суворі закони моралі країни, повідомляє The Guardian.

ПСР будуть вибирати, де та як розташувати патрульних, і вони зможуть відчувати себе підпорядкованими її політичній волі, особливо у період безробіття, вказали п’ять високопоставлених членів головної опозиційної Народно-республіканської партії Туреччини (НРП) в заяві парламентської комісії, котре цитує BBC.

В той же час Емма Сінклер-Вебб, директор Human Rights Watch в Туреччині, висловила аналогічну занепокоєність з приводу цієї сили. «Ми також особливо занепокоєні відсутністю наглядових механізмів, які регулювали б цих громадських чиновників і притягували б їх до відповідальності, коли вони зловживають своїми повноваженнями. Вже існує широко поширена культура безкарності поліції, і нагляд за цими офіцерами є ще більш неясним і розпливчастим, ніж за звичайною поліцією», — цитує її The Guardian.

Деякі люди вважають, що рішення уряду розширити повноваження нічних патрульних виходить з його бажання створити надійні збройні сили безпеки з нуля, пише Deutsche Welle.

Видання також вказує, що понад 30 тис.підозрюваних членів релігійного руху Гюлена, яких уряд звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році, тепер були звільнені з поліції, але уряд вважає, що є ще багато тих, хто залишається активним у цій організації.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button