ЕкономікиТуреччинa

Експерти: Турецька ліра цього року впаде до 20 за долар

Згідно зі звітом британського банку Standard Chartered, очікується, що до кінця року Турецька ліра впаде до 20 за долар, йдеться повідомленні BloombergHT.

Згідно зі звітом британського банку Standard Chartered, очікується, що до кінця року Турецька ліра впаде до 20 за долар, йдеться повідомленні BloombergHT.

Банк переглянув свою оцінку на кінець року з 12 лір за долар, пославшись на «структурний розрив», викликаний високою інфляцією і нетрадиційною грошово-кредитною політикою, передає агентство.

Standard Chartered встановив оцінку вартості ліри в 2023 році на рівні 28 по відношенню до долара. Треба сказати, що у вівторок вранці Турецька національна валюта зафіксувалася на рівні близько 13,5 за долар.

Нагадаємо, що турецька ліра в минулому році втратила 44% своєї вартості після того, як Центральний банк знизив процентні ставки незважаючи на прискорення інфляції. Інфляція споживчих цін у грудні досягла 36,1%. Очікується, що до травня вона прискориться до 55%, повідомив раніше в цьому місяці американський інвестиційний банк JPMorgan.

У Standard Chartered заявили, що введення урядом депозитів в турецьких лірах з валютним захистом в кінці грудня не зменшило доларизацію економіки, а створило ризик для державних фінансів. Майже дві третини банківських депозитів у Туреччині деноміновані в іноземній валюті.

Очікується, що грошово-кредитна політика залишиться експансіоністською, а можливість дострокових президентських і парламентських виборів цього року також надасть додатковий тиск на ліру, відзначає Standard Chartered. Нагадаємо, що вибори в Туреччині заплановані на червень 2023 року. Уряд неодноразово виключав можливість проведення дострокового голосування.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button