ЕкономікиТуреччинa

«Туреччина зіткнулася з повторенням кризи 2001 року, що спричинила викуп іноземних активів»

За словами колишнього глави Центрального банку Туреччини Дурмуша Йилмаза, республіка рухається до повторення фінансової кризи 2001 року, коли іноземні компанії скуповували турецькі фірми задешево.

Йилмаз розкритикував міністра фінансів Берата Албайрака за коментарі, що прозвучали у вівторок, коли міністр передбачив нову хвилю припливу іноземного капіталу в країну, пише Ahval. Екс-глава ЦБ заявив, що рекордне падіння курсу ліри по відношенню до іноземних валют є свого роду пророцтвом, що загрожує перетворити Туреччину в рай для мисливців за знижками.

Видання нагадує, що ліра в середу впала на 0,7% до рекордних 8,2385 за долар, що стало найтривалішою смугою зниження курсу національної валюти, зафіксованої з 1999 року. Ліра цього року подешевшала на 28%, тоді як ще 1 січня прирівнювалася до 5,94 за долар.

«При такому рівні обмінного курсу все настільки дешево, що можна назвати крадіжкою. Але це ще не все, — як тільки ціни впадуть ще трохи, як і під час кризи 2001 року, турецькі компанії опиняться в руках іноземців», — написав Йилмаз в Twitter.

Колишньому головному банкіру, нині видному члену опозиційної політичної партії, приписують те, що десять років тому він за допомогою жорсткої грошово-кредитної політики взяв під контроль стрімку інфляцію Туреччини. Він також категорично розкритикував поточну політику банку щодо утримання процентних ставок на рівні нижче річної інфляції.

У статті нагадується, що Туреччина в травні 2001 року була змушена підписати продовження кредитної угоди з Міжнародним валютним фондом на суму 19 млрд доларів від 1999 році після ряду економічних помилок, що призвели до падіння вартості ліри, зростання процентних ставок та інфляції, а також балансової кризи державних банків.

Останнє падіння курсу ліри відбулося після того, як Центральний банк здивував інвесторів, залишивши минулого тижня базову процентну ставку незмінною на рівні 10,25%. Економісти очікували підвищення приблизно на 2 процентних пункти. Нагадаємо, що інфляція в країні становить 11,8%.

Слід зазначити, що цього року в Туреччині зафіксовано відтік іноземного капіталу через побоювання з приводу економічної та грошово-кредитної політики, в рамках якої економічні стимули виявилися вище боротьби з інфляцією і захисту цінності заощаджень та інвестицій.

Додамо, що у вівторок в ході онлайн-зустрічі Албайрак поговорив з представниками більш ніж 70 світових компаній, виклавши економічні плани уряду і запевнивши їх у безпеці інвестування в країну. Міністр сказав, що Уряд прагне перетворити ліру в «конкурентоспроможну валюту».

Раніше цього року Центробанк витратив десятки мільярдів доларів своїх валютних резервів на підтримку курсу ліри. На цьому тижні державні банки продали кілька сотень мільйонів доларів. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відправив у відставку і змінив главу Центрального банку в липні минулого року за відмову знизити процентні ставки.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button