ЕкономікиТуреччинa

Корпоративний борг Туреччини через пандемію підскочив до 69% від ВВП

Центральний банк Туреччини заявив, що корпоративний борг у відсотках від ВВП на початку серпня зріс до 69%, частково через кредитну схему, оголошену урядом для пом'якшення наслідків пандемії COVID-19.

Заборгованість компаній, включаючи позики та облігації, збільшилася з 56% ВВП в січні, заявив ЦБ в п’ятницю в резюме свого піврічного звіту про фінансову стабільність.

Турецькі компанії брали більше позикових коштів і прагнули реструктуризувати свої позики в банках на більш вигідних умовах, щоб впоратися з пандемією і стимулювати зростання свого бізнесу. Офіційні органи підтримали ці зусилля через Фонд гарантування кредитів і наказали банкам відстрочити виплату боргів і відсотків.

За заявою Центробанку, в серпні фінансова заборгованість компаній в іноземній валюті зросла на 2,1 процентних пункти до 39% ВВП в порівнянні з тим же періодом минулого року, що було викликано знеціненням вартості ліри, але потім пом’якшилося завдяки скороченню кредитів в іноземній валюті.

«Коефіцієнт загальної фінансової заборгованості корпоративного сектора Туреччини як і раніше значно нижче середньосвітового. Очікується, що посилення фінансових умов, що спостерігалося з серпня, обмежить рівень заборгованості корпоративного сектора в майбутній період», – заявили в банку.

За даними Центрального Банку, станом на вересень обсяг непрацюючих кредитів в Туреччині залишався відносно стабільними на рівні 4,1% від загального обсягу кредитів через відмови від погашення і розширення класифікації того, що визнається безнадійним боргом.

За словами банку, завершення терміну дії схем стимулювання позик, підтримуваних державою, і відмов від погашення, а також уповільнення зростання позик означає, що в найближчий період очікується збільшення кількості безнадійних боргів в країні.

Тим не менш, швидке відновлення економіки має утримувати проблемні кредити на розумному рівні, йдеться в повідомленні.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button