ПолітикаСвітТуреччинa

Аналітик: США починають протистояти Туреччині

Сполучені Штати, можливо, почнуть протистояти Туреччині через її агресивну політику на Близькому Сході і в Центральній Азії, відступаючи від колишнього умиротворення президента Реджепа Таїпа Ердогана, вважає Сет Францман.

Ознаки цього з’явилися, після того як держсекретар США Майк Помпео відвідав Кіпр і Грецію, візити яких викликали подив в Анкарі. Політичні лідери Туреччини звикли бити Сполучені Штати, маючи пряму лінію з Білим домом, зазначає Францман в колонці для The Jerusalem Post.

Зовсім недавно Помпео розкритикував Анкару за нагнітання напруженості між Азербайджаном і Вірменією, а також висловив стурбованість повідомленнями про те, що Туреччина направила сирійських бойовиків в Азербайджан для підтримки уряду в Баку.

«Вперше США, схоже, протистоять Туреччині через її розпалювання конфлікту на всьому Близькому Сході», — пише автор, перераховуючи дії Туреччини за останній рік, такі як вторгнення в Сирію, бомбардування Іраку, загрози Греції примусовим переміщенням біженців через кордон, розпалювання напруженості в сирійському Ідлібі і підписання угод з Росією.

Журналіст також стверджує, що Туреччина незаконно постачала зброю і сирійців до Лівії, погрожувала «звільнити» Єрусалим з-під контролю Ізраїлю, погрожувала Об’єднаним Арабським Еміратам, зривала ізраїльсько-еміратську угоду, приймала терористів Хамасу, заохочувала війну між Азербайджаном і Вірменією.

Хоча і раніше Помпео також критикував Туреччину за те, що вона перетворила історичну церкву святої Софії і музей назад в мечеть, зазначає Францман. Крім того, його відомство розкритикувало Ердогана за те, що він приймав ХАМАС.

Туреччина також пообіцяла Сполученим Штатам згорнути відносини з Іраном, але в даний час розширює двосторонню торгівлю і зміцнює співпрацю в інших областях.

«Недавні поїздки на Кіпр і в Грецію, схоже, змусили Туреччину задуматися, чи не змінив Помпео нарешті курс щодо Туреччини. Замість подвійної гри, коли США балують Туреччину одними дипломатами, але висловлюють заклопотаність іншими, в поїздці він навмисно уникав зустрічей з турецькими офіційними особами», — підсумовує він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button