СвітТуреччинa

Азербайджан став основним постачальником газу до Туреччини

За даними аналітичного сайту Eurasia Review, Азербайджан став основним постачальником газу до Туреччини.

Треба сказати, що з січня по травень цього року Туреччина імпортувала понад 4,5 млрд кубометрів азербайджанського газу з родовища Шах Деніз, що на 20,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року, вказується в статті. З іншого боку, в травні 2020 року імпорт газу з Росії скоротився майже на 62% в порівнянні з тим же місяцем 2019 року.

З травня 2020 року Азербайджан офіційно став основним постачальником блакитного палива до Туреччини, зазначає видання.

В цілому дана обставина є продовженням тенденції 2019 року, коли частка Азербайджану в поставках газу до Туреччини досягла 21,2%, що на 6,23% більше, ніж за той же період 2018 року.

Це стало можливим після запуску Трансанатолійського газопроводу (TANAP) в кінці 2019 року, підкреслюється в повідомленні. Проект вартістю 6,5 млрд доларів по суті є частиною Південного газового коридору, будівництво якого обійшлося в 40 млрд доларів, з низкою трубопроводів, що з’єднують азербайджанське родовище Шах Деніз II з великими територіями європейського ринку.

Видання нагадує, що TANAP може транспортувати до 16 млрд кубометрів каспійського газу на рік, з яких 10 млрд кубометрів йдуть в Європу і 6 млрд кубометрів на ринок Туреччини. Потенційна потужність TANAP становить до 31 млрд куб.

Раніше повідомлялося, що до кінця червня потужність TANAP зросте до 6 млрд куб м природного газу. Для досягнення цієї мети обсяг поступово збільшувався, вперше досягнувши 11,3 млн кубічних метрів в липні 2019 року. У липні цього року був зареєстрований найвищий обсяг в 17 млн кубічних метрів.

Слід зазначити, що дана ситуація виникла в той час, коли потоки російського газу до Туреччини знаходяться на низькому рівні. Раніше було оголошено про проведення ремонтних робіт на трубопроводі, що ще більше сприяло зниженню поставок російського газу до Туреччини.

В результаті газопровід «Турецький потік» вартістю 7,8 млрд доларів і протяжністю 930 км, побудований через Чорне море і відкритий на початку 2020 року поступився своєю роллю Азербайджану в якості основного постачальника газу.

Видання вказує, що російський «Газпром» в 2017 році експортував 52% від загального обсягу імпорту газу Туреччиною. У 2018 році цей показник становив 47%, в той час як в 2019 році прирівнювався до всього 33% (15,9 млрд кубометрів).

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button