ПолітикаТуреччинa

Про що говорять заяви Туреччини про війну в Україні – як Анкара може допомогти наблизити мир

Незважаючи на те, що Туреччина не має достатніх інструментів, щоб впливати на війну, вона має важелі впливу на післявоєнну безпеку в регіоні

Глава МЗС РФ Сергій Лавров відвідав 7 квітня Туреччину на запрошення глави зовнішньополітичного відомства цієї країни Мевлюта Чавушоглу. Сторони обговорили питання енергетики, ситуацію навколо України, реалізацію зернової угоди, а також завдання щодо нормалізації обстановки у Нагірному Карабаху. Раніше Чавушоглу заявив, що його країна стурбована підготовкою контрнаступу України та Росії, закликаючи до мирних переговорів. Чи може нинішня турецька влада, враховуючи намічені на травень вибори президента та парламенту, зробити сильний хід у російсько-українській війні? Видання “Коментарі” із цим питанням звернулося до експертів.

В інтересах України, щоб турецька армія та сили безпеки були потужними Політичний експерт Сергій Таран вважає, що Туреччина може впливати на ситуацію щодо переговорів, але лише на рівні риторик.

“Щоб бути вирішальним переговорником, який ефективно впливає на спосіб врегулювання російсько-української війни, необхідно мати відповідні інструменти. І політичні, і економічні та військові. У тому числі – потужний геополітичний вплив. На світовому рівні Туреччина таких можливостей не має”, – пояснює експерт. А щоб вплинути на російсько-українську війну, треба бути світовим геополітичним гравцем, наголошує Сергій Таран.

“При цьому, – продовжує він, – незважаючи на те, що Туреччина не має достатніх інструментів, щоб впливати на війну (у тому числі в ракурсі її припинення), вона має важелі впливу на повоєнну безпеку в регіоні. І тут на користь України, щоб турецька армія та сили безпеки були потужними. Не тільки тому, що Туреччина є членом НАТО, але й тому, що це додатковий стримуючий фактор для Росії в регіоні. Тож роль Туреччини у цьому конфлікті – важлива, хоч і не вирішальна”.

Залежно від того, як розвиватимуться події на фонті, змінюватиметься і думка офіційної Анкари Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так: “З огляду на те, що в Туреччині через місяць з невеликим – вибори, заяви турецьких політиків зараз слід сприймати як піар. Деякі з них робляться для так званого проросійського електорату”.

При цьому, зазначає експерт, Туреччина хоче отримати максимальні вигоди із російсько-української війни. Економічні, політичні тощо. Але явно стати на бік України чи РФ, вона не збирається. “Думаю, в Анкарі розуміють, що контрнаступ української армії буде дуже сильним. І може призвести до розгрому російської армії. Що, своєю чергою, може призвести до революції, бунтів у РФ. Чого турецька влада не особливо хоче, більше того — побоюється такого розвитку подій”, – пояснює Олександр Охріменко.

Втім, продовжує він, залежно від того, як розвиватимуться події на фонті, змінюватиметься і думка офіційної Анкари. Схиляючись, зрозуміло, у бік переможця. “Незалежно від того, як закінчаться вибори в Туреччині, влада цієї країни буде, перш за все, орієнтована на власні національні інтереси. І вибудовувати зовнішню політику залежно від цього. Заробляючи, зокрема, на цій війні. Закінчення якої також, за логікою Туреччини, має бути вигідним для Туреччини”, – констатує Олександр Охріменко.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button