Туреччинa

Туреччина звільнить тисячі ув’язнених

Парламент Туреччини схвалив законопроект про звільнення близько 90 000 людей через поширення вірусу SARS-CoV-2. Амністія не торкнеться політв'язнів, що викликало критику правозахисників.

В понеділок 13 квітня, парламент схвалив законопроект, який передбачає звільнення близько 90 000 ув’язнених із-за поширення коронавируса SARS-CoV-2. Ухвалення документа підтримали 279 парламентаріїв, 51 депутат виступив проти.

Правозахисники і активісти критикують владу через те, що амністія не торкнеться політичних в’язнів. Так, міжнародна організація ПЕН-клуб (міжнародна правозахисна неурядова організація) закликала звільнити ув’язнених журналістів і правозахисних активістів, посилаючись на погану гігієну в багатьох пенітенціарних установах Туреччини.

За кілька годин до початку голосування в парламенті міністр юстиції Абдулхаміт Гюль повідомив про смерть трьох ув’язнених, у яких виявили новий коронавірус.

Міністр також повідомив, що серед ув’язнених було 17 підтверджених випадків COVID-19, в тому числі три смертельні випадки. Він сказав, що тестування 79 співробітників в’язниці також дало позитивний результат, а також 80 суддів і прокурорів, співробітників судових органів і судово-медичних експертів.

Однак закон піддався критиці з боку опозиційних партій за звільнення тих, хто був ув’язнений за звинуваченням у тероризмі.

Депутат парламенту від НРП Сезгін Танрікулу закликав розширити сферу охоплення законопроекту.
«Чому у в’язницях журналісти, юристи і політики? Чому в ув’язненні громадяни, що вкладали гроші в банк, що були членами громадських асоціацій? » – задався питанням Танрикулу.

«ХІБА ВОНИ ТЕРОРИСТИ? »
Таниркулу заявив, що багато хто із засуджених особи ніколи не брали до рук зброю, не здійснювали актів насильства, а лише мали членство в громадських об’єднаннях і рахунок в банку.

За його словами, парламент повинен виконувати покладені на нього зобов’язання.
«Покладіть руку на серце. Зверніться до совісті, розуму і здоровому глузду. Ми повинні розширити сферу дії цього закону для дотримання прав всіх громадян, в тому числі прав політичних в’язнів. Ми повинні забезпечити справедливість», – зазначив депутат.

Тим часом, правозахисні організації Human Rights Watch (штаб-квартира в Нью-Йорку) і Amnesty International (базується в Лондоні)піддали критиці рішення турецьких парламентарів, оскільки на ув’язнених, обвинувачених по «спірним антитерористичним законам», він не поширюється, передає агентство France -Presse (AFP).

Правозахисники також засудили виключення зі списку осіб, які включають журналістів, політиків і адвокатів, що перебувають у слідчих ізоляторах. «Багато людей перебувають у в’язниці лише за те, що вони відстоювали свої права – вони не скоювали ніяких злочинів – виключені зі списку, оскільки уряд вирішив використовувати свої розпливчасті закони про боротьбу з тероризмом», – заявив Ендрю Гарднер з Amnesty International агентству AFP.

Серед тих, хто не буде випущений на свободу – лідер прокурдської Партії демократії народів (ПДН) Селахаттін Демірташ, який перебуває під арештом з листопада 2016 року.

Турецькі активісти зазначають, що після кількох днів дебатів в парламенті «жодна з поправок опозиції не була прийнята».

Згідно з даними Ради Європи, з 2016 року число ув’язнених у Туреччині зросло майже до 300 000 чоловік. З них 2500 – діти від 6 до 18 років. Більше 750 дітей у віці від 0 до 6 років перебувають у тюрмі зі своїми матерями. І близько 4000 жінок ув’язнені з політичних мотивів. Згідно з останніми повідомленнями правозахисних органів, в турецьких в’язницях міститься в три-чотири рази більше ув’язнених, ніж вони вміщають.

Станом на січень 2019 року вважалося, що в країні сама переповнена тюремна система в Європі.

Збудник захворювання COVID-19 в Туреччині виявлено у 61 049 чоловік, 1296 хворих померли. Влада ввела жорсткі обмежувальні заходи, щоб стримати поширення вірусу.

У Туреччині розгорнули кампанію зі збору підписів для звільнення політичних в’язнів.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button