ПолітикаСвітТуреччинaФетхуллах Ґюлен

Чому в пакеті розширення ЄС згадано рух Гюлена?  

Європейська комісія опублікувала документ про політику розширення ЄС і Пакет розширення на 2020 рік.

У розділі про Туреччину говориться, що Туреччина є ключовим партнером ЄС і країною-кандидатом, але тим не менш продовжує відходити від Європейського Союзу, серйозно відступаючи в області демократії, верховенства закону, основних прав і незалежності судової влади. Серйозну тривогу викликають триваючі арешти і попередні висновки відповідно до широкого антитерористичного законодавства лідерів опозиції, правозахисників, журналістів, членів громадянського суспільства і вчених.

У звіті 2020 року рух Гюлена згадувалося в шести різних місцях. У цьому плані документ багато в чому аналогічний звіту 2019 року. Зокрема, укладачі підкреслили, що вимога і наполегливість про екстрадицію лідера Руху Хізмет Фетхуллаха Гюлена з США викликає тривогу. Подібне формулювання не було відображено у звіті за 2019 рік, проте внесено до документа 2020 року. Вказується, що така ситуація впливає на відносини між двома країнами.

У документі Європейської комісії йдеться, що розслідування перевороту 15 липня 2016 року все ще триває, при цьому проводяться масові звільнення і арешти. За цей час звільненню піддалися 19 тисяч 583 військовослужбовців, близько 6 тисяч солдатів заарештовані у справі про спробу державного перевороту.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button