ЕкономікиПолітикаТуреччинa

Парк Анкари, на який мерія витратила 750 млн доларів, закрився

AnkaPark, тематичний парк в Анкарі зі статуями роботів і динозаврів, що викликав шквал критики в соцмережах, буде переданий міському муніципалітету, повідомляє BirGün.

Проект, побудований на замовлення колишнього мера Анкари Меліха Гекчека, відкрився всього на сім місяців, перш ніж був покинутий, вказує видання. Губернатор району Єнімахалле прийняв рішення закрити парк.

Екс-мер Гекчек пішов у відставку в 2017 році. Столичний муніципалітет Анкари (ABB) 30 Квітня направив «90-денне повідомлення про припинення діяльності парку» компанії, що управляє AnkaPark.

Треба сказати, що під час перебування Гекчека на посаді мера міста на AnkaPark було витрачено близько 750 млн доларів.

Відділення палати архітекторів в Анкарі подало до Генеральної прокуратури Анкари кримінальну скаргу проти екс-мера заявивши, що «AnkaРark є прикладом корупції».

«Хто розбагатів на 750 млн доларів, витрачених на Ankapark? Невже ці гроші пропали даремно? Як шкода!» – зазначили в палаті.

Парк, назва якого була змінена на «країна чудес Євразія», був оголошений найбільшим тематичним парком в Туреччині і найбільшим у своєму роді в Європі. Його відкрив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який назвав його «символом гордості Туреччини».

Згідно з сайтом тематичного парку Blooloop, «Ердоган сказав, що парк буде приносити дохід у розмірі 50 млн лір на рік, і його, за оцінками, щорічно відвідуватимуть близько 5 млн гостей». Гекчек у свою чергу заявляв, що парк «щорічно буде залучати до столиці 10 млн туристів і країна увійде до Книги рекордів Гіннеса».

Правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) в 2019 році втратила контроль над Анкарою на муніципальних виборах на користь опозиційної Народно-республіканської партії (НРП).

Однак черги туристів так і не вишикувалися, а через шість місяців після відкриття парку в березні 2019 року, за кілька днів до проведення місцевих виборів, співробітникам перестали виплачувати зарплати.

«Вартість AnkaРark становить 750 млн доларів, у той час як на створення 5 фільмів про Парк Юрського періоду було витрачено 549 млн доларів. Тоді як Ankapark не заробив і 1 цента, 5 фільмів «Парку Юрського періоду» зібрали в прокаті в цілому 3,5 млрд доларів», — наголошується в заяві.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button