ПолітикаСвіт

«Президентські вибори в США визначать результат напруженості між Туреччиною і Грецією»

Президентські вибори в США визначать результат нинішньої напруженості в східному Середземномор'ї, при цьому президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, швидше за все, отримає вражаючий карт-бланш від свого американського колеги Дональда Трампа в разі його переобрання, пише Анрі Баркі, старший науковий співробітник Ради з міжнародних відносин.

Однак обрання кандидата від Демократичної партії Джо Байдена в ході президентських виборів в США, які відбудуться в листопаді, означатиме, що Анкара отримає набагато менше співчуття до своєї нинішньої позиції в регіоні, зазначає Баркі в своїй статті.

Він нагадує, що уряд Туреччини залучений в суперечку з Грецією і Кіпром з приводу вуглеводневих ресурсів в східному Середземномор’ї, при цьому обидві сторони дотримуються протилежних поглядів на те, наскільки далеко простягаються їх континентальні шельфи.

Разом з тим Франція рішуче підтримує Грецію і Кіпр у зростаючому протистоянні з Туреччиною через територіальні розбіжності, відправивши свій флот на підтримку Афін. Нарощування військової потужності в східному Середземномор’ї викликало побоювання з приводу виникнення військового конфлікту, додає аналітик.

«Адміністрація Байдена буде з більшою готовністю використовувати значний вплив Вашингтона для мінімізації, якщо не врегулювання, напруженості, яка може загостритися, якщо Туреччина залишиться непохитною в претензіях на ресурси в регіоні», — вважає він.

За його словами, турецький президент прикладає максимальні зусилля для створення «стійкої коаліції і формування громадської думки у себе вдома, яка все більше купується на його войовничу риторику і заяви про невід’ємні права Туреччини в цих водах».

Але той факт, що Греція користується підтримкою міжнародного права, а також коаліції держав, являє собою серйозну проблему для Ердогана, підсумовує Баркі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button