ПолітикаСвітТуреччинa

Ердоган звинуватив Макрона в «провокації» у зв’язку з висловлюваннями про іслам

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вівторок розкритикував свого французького колегу Еммануеля Макрона за його пропозицію захистити світські цінності Франції від того, що він назвав «ісламістським сепаратизмом».

«Заява Макрона про те, що «іслам знаходиться в кризі» — це відкрита провокація, що виходить за рамки неповаги. Хто ви такий, щоб говорити про структуру ісламу?»- цитує висловлювання президента Туреччини під час телезвернення агентство Анадолу.

Президент Франції минулого тижня заявив, що іслам є релігією, що «переживає кризу» у всьому світі, і що його уряд в грудні представить законопроект, спрямований на посилення закону від 1905 року, офіційно розділяє церкву і державу, нагадується в статті. План включає більш суворий нагляд за навчанням і кращий контроль над іноземним фінансуванням мечетей. Він додав, що мусульманське населення Франції, що налічує близько 6 млн осіб, знаходиться під загрозою формування «контрсуспільства».

Макрон давно закликав до структурування представництва ісламу у Франції та звільнення його від іноземного впливу.

Ердоган заявив, що Макрону слід «приділяти більше уваги питанням, про які він не обізнаний».

«Ми очікуємо, що він буде діяти як відповідальний державний діяч, а не як колоніальний губернатор», — додав турецький президент.

Далі Ердоган сказав, що нападки на мусульман стали важливим інструментом європейських політиків, які прагнуть «приховати свої невдачі».

Він додав, що ті, хто уникає питань расизму або ісламофобії, надають саму ведмежу послугу своєму суспільству.

Треба сказати, що Туреччина і Франція розходяться в думках з ряду питань, включаючи війну в Лівії, права на території в східному Середземномор’ї і зіткнення в регіоні Нагірного Карабаху.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button