ЕкономікиТуреччинa

Capital Economics: Турецька Ліра впаде до 8 за долар, можливі більш різкі падіння

Турецька ліра в цьому році досягне рекордно низького рівня і знизиться до 8 за долар, оскільки влада не в змозі заспокоїти стурбованих інвесторів, повідомляє Capital Economics.

Грошово-кредитна політика турецького Центрального банку полягає в тому, що він зміг підвищити свою базову процентну ставку, незважаючи на втрати для ліри більш ніж на 22% в цьому році — це ж лежить і в основі проблем ліри, йдеться в звіті лондонської компанії Capital Economics.

Вартість ліри також змістилася вниз через спалах пандемії COVID-19, що ще більше чинило тиск на валюту, додав Джейсон Туві, старший економіст з ринків, що розвиваються Capital Economics.

Більш різке падіння курсу ліри можливо в найближчій перспективі, що може змусити Центральний банк діяти і агресивно підвищувати процентні ставки, сказав він.

«Коронавірусна криза завдала значного і тривалого удару по туристичному сектору Туреччини, а отже, по її експорту послуг і положенню по поточному рахунку. Слабша ліра є частиною коригування», – вважає Туві.

Нагадаємо, що в минулий четвер ліра впала до 7,72 за долар, що стало найслабшим показником за всю історію спостережень.

Туві також сказав, що зниження курсу ліри, як очікується, продовжиться в 2021 році. За його словами, валюта може впасти до 9,25 за долар до кінця року.

Все більш імовірно, що Центральний банк перемістить все фінансування комерційних банків в так зване вікно пізньої ліквідності, яке знаходиться у верхній частині так званого коридору процентних ставок на рівні 11,25%, уточнив Туві.

Туві сказав, що ЦБ істотно підвищив ставки після валютної кризи влітку 2018 року, але на цей раз його руки, схоже, зв’язані.

«Центральний банк, схоже, не хоче підвищувати офіційні ставки через тиск з боку президента Ердогана. Зміщення акценту політиків у бік підтримки «конкурентоспроможної» ліри говорить про те, що тепер вони більш охоче дозволяють лірі ослабнути», — уклав він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button