Політика

Юлія Тимошенко: «Терор проти журналістів – це така сама гібридна війна»

Кандидат у Президенти України, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко підписала Декларацію на захист свободи слова, запропоновану Національною спілкою журналістів України. Підписання відбулося у Верховній Раді під час засідання парламентської фракції у вівторок, 5 лютого.

«Справжня свобода слова – без утисків, без маніпуляцій, без залежності ЗМІ від кланових утворень, – це повітря, яким узагалі дихає демократія. Але якщо цей кисень перекривають, якщо починають маніпулювати і ЗМІ, і журналістами, примушують давати тенденційну інформацію, – тоді, безумовно, відчувається, що цей кисень зникає і гине демократія. Терор проти журналістів – це така сама гібридна війна. Це гібридна війна проти народу. І тому наша команда завжди стоятиме на захисті прав журналістів, їхнього життя, безпеки, а найголовніше – їхнього права говорити правду», – зазначила Юлія Тимошенко.
Голова Національної спілки журналістів Україні Сергій Томіленко наголосив на тому, що в Україні зберігається високий рівень фізичної агресії проти журналістів і передав кандидату в Президенти інформаційні матеріали з проблем фізичної безпеки представників медіа.
«Ми прагнемо утворити коаліцію здорових сил у країні, які ставатимуть на захист свободи слова, бо для України захист свободи слова – це базова цінність, яка забезпечує демократію в країні. Декларація, напрацьована нами спільно з міжнародними організаціями, є публічною, відкритою до підписання всіма кандидатами. Це дасть знак, що політики поважають журналістів, не ділять журналістів на «таких» і «не таких», не генерують законодавчі зміни щодо діяльності журналістів і ЗМІ без консультацій із журналістською спільнотою. Ми закликаємо публічно взяти на себе такі зобов’язання і стати на захист журналістів як у Києві, так і в регіонах», – сказав голова творчої спілки.
У свою чергу, Юлія Тимошенко закликала журналістів до «чесності, правди і непідкупності». «Правда ніколи не дасть людям помилитися з вибором. Правда не дасть споживати Україну на користь ділкам, які іноді використовують ЗМІ. І тому я з задоволенням підписую цю декларацію і сподіваюся, що ми будемо рухатися тільки по шляху зміцнення свободи слова», – наголосила кандидат у Президенти.
Декларація на захист свободи слова – документ, розроблений Національною спілкою журналістів України спільно з фахівцями Міжнародної федерації журналістів і представниками медіаспільноти. Декларація складається з 7 пунктів, які є зобов’язаннями, що їх беруть на себе політики, включаючи до виборчого процесу питання свободи слова і думки. Наразі декларацію підписали 7 кандидатів у Президенти. Крім Юлії Тимошенко, про підтримку ініціативи НСЖУ заявили Сергій Тарута, Валентин Наливайченко, Дмитро Добродомов, Ольга Богомолець, Віталій Купрій, Ігор Смешко.
ДЕКЛАРАЦІЯ на захист свободи слова (повний текст):
Напередодні виборів Президента України-2019, Національна спілка журналістів закликає кандидатів взяти на себе добровільні зобов’язання гарантувати свободу слова, її подальше утвердження і розвиток відповідно до світових стандартів.
Кандидат має задекларувати зобов’язання, у разі обрання Президентом України, дотримуватися 7 принципів:
Перше. Поважати свободу слова і самовираження.
Друге. Не вчиняти жодних дій, що незаконно обмежують ці свободи. Публічно засуджувати подібні спроби.
Третє. Не перешкоджати журналістській роботі, не чинити тиск на журналістів та ЗМІ.
Четверте. Не використовувати силові органи і регуляторів для переслідування журналістів. МВС, ГПУ, СБУ, НАБУ, НАЗК, ДБР, ДФС, Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення та інші державні структури не повинні бути інструментами тиску на редакційну політику медіа та роботу журналістів. Переслідування журналістів за їхні матеріали є неприпустимим.
П’яте. Щорічно проводити публічні звіти керівників правоохоронних органів про результати розслідувань злочинів проти журналістів та боротьбу із безкарністю.
Шосте. З повагою ставитися до роботи журналістів; не ділити їх на «своїх» і «поганих», на чіпляти ярликів і не заохочувати ворожнечу.
Сьоме. Поважати існуючі закони у сфері свободи слова, а законодавчі новації мають бути погоджені з журналістською спільнотою і медіа в ході проведення широких консультацій.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button