Культура

Українські художники готують велику виставку до ювілею Григорія Сковороди

  Виставковий комітет бієнале "Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників" розпочинає підготовку до ювілейної, десятої, виставки,  присвяченої 300-річчю від дня народження видатного мислителя і поета Григорія Сковороди. Експозицію відкриють у Києві у січні 2022 року.

Цією приємною новиною поділився з усіма в соцмережі відомий митець, член Національної спілки художників України Олександр Мельник. Саме завдяки його подвижництву, великій організаторській роботі бієнале упродовж років постає перед чисельними відвідувачами. Багато українців обізнані з творчістю пана Олександра, адже упродовж багатьох років він є організатором і активним учасником Всеукраїнської художньої виставки “Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників”. Працює в галузі монументального мистецтва (мозаїка, вітраж, фреска, гобелен, розпис…), станкового живопису, графіки.

Духовність, християнська віра – це ті чинники, до яких постійно повертається майстер у творчості. А ключова тематика – історична, антивоєнна, усе це тісно переплітається між собою у його мистецьких пошуках, зображенні фактів та подій крізь призму століть, з точки зору історичної правди.

фрагмент твору Катерини Ткаченко. “Житіє Сковороди”. 2007 р. З каталогу бієнале 2008-го року.

фрагмент твору Катерини Ткаченко. “Житіє Сковороди”. 2007 р. З каталогу бієнале 2008-го року.

 

Художник твердо стоїть на стежині об’єктивного змалювання дійсності, справжньої ролі тих чи інших персонажів з минувшини. Його мистецтво – це винятково правдиве висвітлення в художніх образах історії України, що віками перекручувалася колонізаторами, окупантами. Художнику й досі болить, що раніше україноненависники в історичних працях, художній літературі, зображували себе «героями», «визволителями» всіх пригноблених, а українців – «зрадниками» свого ж народу, «малоросами».

Ідея проєкту «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» полягає в тому, щоб відродити історичний жанр у вітчизняному мистецтві. Уже відбулися дев’ять всеукраїнських бієнале, а це – 250–300 робіт знаних і шанованих художників на кожній виставці.

Олександр Мельник зазначає, що у мистецьких творах «висвітлюється вся наша історія від найдавніших часів, Трипільської культури, скіфського періоду, Давньоруської держави, козацького періоду, часів Тараса Шевченка, радянської системи і аж до нинішньої війни проти російської агресії. Глядач, оглядаючи експозицію, ніби йде від століття до століття, бачить, “перечитує” в мистецьких образах всю історію народу».

Цьогоріч, у січні, у Києві вже була дев’ята за ліком бієнале. Її було присвячено утвердженню духовної незалежності України крізь віки.

Більше трьохсот талановитих митців показали свої чудові роботи.

Автор проєкту Олександр Мльник мріє, що коли-небудь в Україні буде створено Музей історичної картини.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button