ПолітикаСвітТуреччинa

Reuters: Останній скандал між Туреччиною і Францією може залишити важкі наслідки

Сварка між президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і його французьким колегою Еммануелем Макроном через карикатури на пророка Мухаммеда може призвести до нового ослаблення їхніх відносин, що спричинить за собою довгострокові наслідки, повідомляє Reuters.

Ця сварка, швидше за все, призведе до того, що Франція підніме питання про санкції проти Анкари в найближчі дні, передає агентство з посиланням на турецького аналітика Сінана Ульгена і французького чиновника, знайомого з політикою щодо Анкари.

Захист французьким президентом карикатур на пророка Мухаммеда, висловлювання про іслам і мусульман викликали масові протести в мусульманських країнах, причому Ердоган критикував його голосніше за інших лідерів, ставлячи під сумнів психічний стан Макрона і закликаючи до бойкоту всіх французьких продуктів.

Висловлювання Ердогана спонукали Францію відкликати свого посла в Туреччині для консультацій.

«Ні Ердоган в Туреччині, ні Макрон у Франції не відступлять», – заявив агентству Reuters Ульген, глава аналітичного центру стамбульського Центру економічних і зовнішньополітичних досліджень.

Події останніх декількох тижнів викликали необхідність підняти «питання про санкції», сказав у свою чергу французький чиновник.

Туреччина вже зіткнулася із загрозою санкцій з боку лідерів ЄС, які пригрозили Анкарі цим заходом, якщо вона не знизить напруженість у відносинах з Грецією і Кіпром через вуглеводневі ресурси в Східному Середземномор’ї до 10 грудня.

Незважаючи на те, що останні тертя були викликані тим, що Ердоган назвав антиісламським порядок денний Макрона, на думку аналітиків і офіційних осіб, корінною причиною погіршення відносин, швидше за все, є конфліктуючі стратегічні інтереси, повідомляє Reuters.

Анкара все більше заявляє про себе в Сирії, Північній Африці і Східному Середземномор’ї, зазначає агентство, у всіх місцях, де Макрон гаряче відстоює європейські інтереси.

Незважаючи на ряд розбіжностей з приводу курдів, тероризму, Сирії та біженців, два лідери підтримували відкриті лінії зв’язку, повідомляє Reuters, але дискурс з обох сторін в останні тижні досяг небувало низького рівня.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button