Наука та ITПолітикаСвітТуреччинa

Турецький парламент прийняв новий закон, що регулює соціальні мережі

Парламент Туреччини 29 липня прийняв закон, що регулює соціальні мережі, який, за словами критиків, посилить цензуру і допоможе владі придушити інакомислення.

Правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) президента Реджепа Таїпа Ердогана, що володіє більшістю в парламенті, разом зі своїм союзником Партією націоналістичного руху (ПНД), підтримали законопроект.

Турецький парламент приступив до обговорення нового законопроекту 28 липня. Про рішення парламенту було оголошено в Twitter.

Ердоган 1 липня пообіцяв взяти під контроль або закрити певні платформи соціальних мереж після того, як користувачі образили його дочку Есру Албайрак в Twitter.

Президент заявив, що уряд готується створити нову правову базу для регулювання соціальних мереж з метою «повністю заборонити такі платформи або взяти їх під контроль».

Пізніше офіційні особи ПСР оголосили, що проект постанови з дев’ятьма статтями вже готовий, але його подальша оцінка триває з метою відповідності міжнародному законодавству в цій галузі.

Відповідно до закону, прийнятого в парламенті, іноземні сайти соціальних мереж, які щодня відвідують понад 1 млн осіб в Туреччині, повинні призначити турецьких представників для вирішення проблем влади щодо контенту і видалення неугодного матеріалу в зазначені терміни.

Відповідно до Закону, якщо представником буде цивільна особа, а не юридична, вона повинна бути громадянином Туреччини.

У провайдерів соціальних мереж буде 48 годин, щоб відреагувати на вимоги про видалення контенту, який вважається «образливим».

Вони також зобов’язані вжити необхідних заходів для зберігання даних про турецьких користувачів всередині країни і представляти звіти, включаючи статистику, в управління інформаційних і комунікаційних технологій Туреччини (BTK) кожні шість місяців.

В рамках нових правил платформи можуть зіткнутися зі штрафами, забороною на рекламу або скороченням трафіку до 90%, що фактично є блокуванням доступу.

Раніше штрафи становили від 10 тис.до 100 тис. турецьких лір (1 тис. 500-15 тис. доларів США), в той час як тепер сума становитиме від 1 млн до 10 млн лір (146 тис. 165 доларів США – 1 млн 461 тис. 650 доларів).

Закон набуде чинності 1 жовтня.

Оскільки за останнє десятиліття більшість основних засобів масової інформації Туреччини перейшла під контроль уряду, турецькі громадяни все частіше користуються соціальними мережами і невеликими новинними платформами в прагненні почути критичні голоси і незалежні новини.

Слід зазначити, що користувачі соцмереж вже давно перебувають під жорстким контролем, і багатьом з них пред’явлені звинувачення в образі Ердогана або його міністрів або в критиці, пов’язаної з іноземними військовими вторгненнями і заходами проти коронавірусу.

Напередодні прийняття законопроекту представник Верховного комісара США з прав людини заявив, що закон «дасть державі потужні інструменти для встановлення ще більшого контролю над ЗМІ».

Прес-секретар президента Ібрахім Калин сказав, що законопроект не призведе до цензури, але встановить комерційні та юридичні зв’язки з платформами соціальних мереж.

Туреччина стала другою в світі за судовими постановами, поданими в Twitter, за перші шість місяців 2019 року, з найбільшою кількістю інших юридичних вимог від даної платформи.

Ердоган неодноразово критикував соціальні мережі і говорив, що зростання «аморальних дій» в Інтернеті в останні роки обумовлений відсутністю нормативних актів, що регулюють соцмережі.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 27 липня піддала критиці дії уряду, заявивши, що турецька влада значно посилить онлайн-цензуру, особливо після поганої репутації країни в області свободи слова.

«Якщо цей закон буде прийнятий, він дозволить уряду контролювати соціальні мережі, видаляти контент за бажанням і переслідувати окремих користувачів», – сказав Том Портеус, заступник директора програми Human Rights Watch.

На думку правозахисника, «соціальні мережі-це рятувальний круг для багатьох людей, які використовують їх для доступу до новин, тому цей закон сигналізує про нову темну еру онлайн-цензури в Туреччині».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button