Туреччинa

Союзник Ердогана закликає до реформи Вищого суду Туреччини

Лідер ультраправої Партії націоналістичного руху (ПНД) і партнер президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана по коаліції Девлет Бахчелі заявив, що Конституційний суд Туреччини (AYM) не відповідає нинішній виконавчій президентській системі і повинен бути реструктурований.

«Це неминуча необхідність реструктуризації інститутів, сформованих парламентською системою, і доведення їх до такої міри, щоб вони функціонально підтримували виконавчу президентську систему», — цитує його T24.

Нагадаємо, що на конституційному референдумі 2017 року Туреччина відмовилася від своєї парламентської системи, де президент виконував в основному символічну функцію, на користь системи, що надає президенту широкі повноваження. Ердоган був обраний першим виконавчим президентом у 2018 році.

Подальша демократизація, розвиток і зростання впливу Туреччини залежать від ефективності виконавчої президентської системи, заявив союзник Ердогана. «Сьогодні наша країна стоїть перед фронтом ворожнечі, який постійно зміцнюється і поповнюється», – вказав він.

Щоб повністю реалізувати президентську систему, Туреччина повинна «позбутися всіх своїх перешкод», а судові інститути, які булт« продуктом військових переворотів, повинні бути демократизовані», сказав Бахчелі.

AYM, за його словами, видає постанови, які завдають невиправданої шкоди національним правам і почуттю справедливості під виглядом порушень прав.

Коментарі Бахчелі з’явилися після того, як міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу засудив AYM за «схвалення позбавлення права вільно ходити по головних вулицях», коли він постановив скасувати статтю закону про мирні протести, що забороняє демонстрації і марші на міжміських дорогах.

Серед інших недавніх закликів Девлета Бахчелі-скасування турецької медичної асоціації( TTB), відновлення смертної кари та внесення поправок до виборчого законодавства Туреччини.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button