КультураТуреччинa

Ферхан Шенсой: Найбільша проблема країни-ті, хто правлять їй

Відомий турецький драматург Ферхан Шенсой вважає, що керівництво країни небезпечніше за коронавірус.

Відомий турецький драматург Ферхан Шенсой вважає, що керівництво країни небезпечніше за коронавірус.

У бесіді з журналістом Ознуром Ограш Чолаком з газети Cumhuriyet Шенсой торкнувся проблем творчих працівників під час пандемії і відреагував на переслідування опозиції.

«Коли я працював в театрі Айфер Ферай, на вулиці Істікляль в Бейоглу було сорок театрів. Тепер там тільки театр Ses-1885 і Ортаоюнджулар. Мистецтво завжди стикалося з багатьма труднощами і з цензурою. Мій театр був спалений, нічний сторож загинув. Він був ні в чому не винен, просто опинився там в той момент. Це було жахливо. Тим не менш, я ніколи не бачив, щоб все стало настільки погано. Чому затримали Метіна Акпинара? Навіщо допитували Мюждата Гезена? Це відчай, страх! Це навіть гірше, ніж ганьба!»- сказав Шенсой.

На запитання журналіста: «Чому вони так бояться творчих працівників?» Шенсой відповів:

«У них немає певної причини не боятися. Адже творчий працівник завжди дисидент. Я вже говорив про це раніше: в моєму світогляді не може бути такого поняття, як про-артист. Не було такого лідера якого б я не піддягав словами. Не люблю самоцензуру, на сцені я не стежу за мовою. Роками я висловлював критику Тургуту Озалу, Демірелю, Денізу Байкал. Багато з них приходили, дивилися мої вистави і зі сміхом йшли. Ердал Інон таємно купував квитки і дивився мої вистави, у нього не було 500 охоронців. Одним з важливих елементів, що показують рівень розвитку людини є його ставлення до жартів і критики на свою адресу. Ми маємо справу з політиками, які сьогодні борються з комплексом неповноцінності. Вони бояться всіх видів опозиції, включаючи нашу опозиційну аудиторію».

На питання: «Яка найбільша проблема в Туреччині крім коронавірусу?» Шенсой відповів: «соромно говорити, але це ті, хто править країною!».

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button