ПолітикаТуреччинaУкраїнаЮнус Ердогду

Турецька розвідка готує операцію. Противники Ердогана, що живуть в Україні, побоюються видачі до Туреччини  

Туреччина продовжує переслідувати своїх колишніх громадян, які переховуються від Ердогана в Україні, повідомляє інтернет-газета Країна.ua

Переслідувати турецьких дисидентів в Україні почали ще за Порошенка, два роки тому, коли влаштували перші облави на політемігрантів. «Під роздачу» тоді потрапили так звані гюленісти – прихильники 79-річного проповідника Фетхуллаха Гюлена, ворога Ердогана, якого той звинувачує в підготовці військового перевороту в Туреччині в 2016 році. Тоді турецькі спецслужби, за згодою української влади, вивезли з Одеси і Миколаєва Опозиційного блогера і журналіста Юсуфа Інана і бізнесмена Саліха Зекі Ігіта.

Наші дипломатичні джерела пояснювали екстрадицію турецьких опозиціонерів «особистими домовленостями Порошенка і Ердогана». Тепер і Зеленський, як і його попередник, після спілкування з Ердоганом під час його візиту в лютому цього року доручив керівництву СБУ зайнятися діяльністю навчальних закладів в Україні, пов’язаних з опозиційною Ердогану організацією Гюлена. На наш офіційний запит ще навесні СБУ відмовилася викласти подробиці того, як виконується доручення Зеленського, пославшись на заборону розголошувати інформацію, що стосується контррозвідки. «А екстрадицією займаються Генпрокуратура і Міністерство юстиції», – йдеться у відповіді СБУ на запит «країни» за підписом начальника Департаменту захисту національної державності Анатолія Бублика. Зараз спецслужби також відмовилися повідомляти будь-які подробиці.

Журналіст Юнус Ердогду, який входить в «чорний список» турецьких опозиціонерів, також побоюється видачі владі Туреччини. «Поки ніяких сигналів не надходило, але я очікую чого завгодно в будь-який момент. Анкара через посла продовжує вимагати передати їм прихильників Гюлена. Сподіваюся, нічого поганого не трапиться, але якщо Україна хоче нашкодити, то що ж поробиш», – сказав він «країні».

Інші опозиційно налаштовані до Ердогана турки, що живуть в Україні, не виключають нових спроб їх видачі Анкарі. Всього в «чорному списку», за даними Ердогду, таких близько ста. Однак відкрито говорити погоджується тільки Ердогду-інші побоюються.

«Деякі з переслідуваних турецьким урядом людей живуть в Україні давно і на законних підставах. Їм не хочеться бути на порядку денному, і вони не хочуть, щоб їхні імена просочилися в пресу, так як у них є свій бізнес і місцеві партнери, які будуть стурбовані новинами з позиції Туреччини. На жаль, уряд Туреччини ярликує цих людей як терористів, хоча немає ніяких доказів, тому Турецька розвідка спільно з СБУ діють, не чекаючи рішення судів. Люди зі списку, який Туреччина запросила у Зеленського, постійно в неспокої, і тому часто змінюють місце розташування, і додзвонитися до них також неможливо, так як вони намагаються не користуватися телефоном», – сказав Ердогду.

І все ж нам вдалося поговорити з одним з дисидентів анонімно. Це турецький бізнесмен, прихильник Гюлена, який живе в Україні і побоюється, що його можуть викрасти турецькі спецслужби. «Я є в цьому чорному списку. При Порошенко боявся, що мене вивезуть до Туреччини – а там чекає дуже жорстке покарання. І при Зеленському боюся-нічого не змінилося. У мене є інформація, що СБУ і турецька розвідка готують операцію проти турецьких дисидентів. Ердоган начебто йому пообіцяв гроші за допомогу в затриманні своїх опонентів в Україні, плюс є політичний фактор. А ми-жертви. Хоча будь-яка держава зобов’язана захищати тих, кому надала притулок»,-говорить нам турок-дисидент, який попросив залишитися неназваним.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button