ЕкономікиТуреччинa

«ЦБ Туреччини повинен підвищити процентні ставки, щоб уникнути кризи»

Центральний банк Туреччини повинен підвищити процентні ставки, щоб уникнути економічної кризи, заявили колишні керівники агентству Reuters.

Турецька економіка стикається з подвійною загрозою-пандемією COVID – 19 і історично низькою лірою, вказується в статті. Але банк досі відкидав ортодоксальні економічні заходи на користь продажу іноземної валюти для захисту вартості національної валюти.

Тепер це має змінитися і почати необхідно з підвищення процентної ставки на засіданні Центрального банку наступного тижня, заявили Reuters колишні чиновники, в тому числі колишній керуючий ЦБ Бюлент Гюльтекін.

Агентство нагадує, що президент Реджеп Тайіп Ердоган неодноразово виступав проти будь-якого підвищення процентних ставок і за використання дешевого кредитування для розширення економіки, покладаючись при цьому на інші інструменти, щоб спробувати контролювати інфляцію.

Але «вони не повинні підміняти собою фундаментальний інструмент — політичну ставку», заявив колишній головний економіст ЦБ Хакан Кара.

Аналітики кажуть, що підвищення процентних ставок також підвищить довіру інвесторів, продемонструвавши незалежність банку.

А без вжиття заходів Туреччина ризикує зіткнутися з кризою платіжного балансу, попередило минулого тижня рейтингове агентство Moody’s.

Однак підвищення ставки залишається малоймовірним. «Тенденція йде до одноосібного правління, тому говорити про незалежність Центрального банку зараз абсурдно» – сказав Гюльтекін.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button