ЕкономікиТуреччинa

Турецька ліра впала до рекордно низького рівня

Турецька ліра 27 вересня почала день на рекордно низькому рівні, що обумовлено, як вважають ЗМІ, погіршенням відносин між Анкарою і США.

Турецька ліра 27 вересня почала день на рекордно низькому рівні, що обумовлено, як вважають ЗМІ, погіршенням відносин між Анкарою і США.

Після трьох сесій падінь, в результаті яких Турецька національна валюта досягла історичного мінімуму в 8,8995 за долар, вона зміцнилася на 0,4%. Несподіване зниження ставок в умовах різкого зростання інфляції завдало шкоди активам країни минулого тижня, повідомляє Duvar.

Видання зазначає, що президент Реджеп Таїп Ердоган в минулі вихідні заявив, що Туреччина має намір закупити другу партію систем протиракетної оборони С-400 у Росії, що може посилити розкол з союзником по НАТО Вашингтоном і спровокувати нові санкції США.

Валюта подешевшала в цьому році майже на 16%, знаходиться в категорії найгірших на ринках, а основними проблемами в країні інвестори вважають великий зовнішній борг Туреччини і незалежність Центрального банку, уточнюється в статті.

Очікувалося, що 23 вересня ЦБ збереже процентні ставки на колишньому рівні в 19%, але він їх знизив і в результаті чого ліра впала на 1%.

«Приклад попереднього циклу зниження ставок в 2019 році говорить нам про те, що в якийсь момент в найближчі місяці ризики між доларом і турецькою лірою можливо стануть експоненціальними. Ми дотримуємося символічного прогнозу в приблизно 10 за долар, але не в фундаментальному сенсі, а як попередження нашим читачам про величину потенційного ризику знецінення, з яким вони можуть зіткнуться в результаті непрозорої і непослідовної грошово-кредитної політики», — написав у замітці аналітик Commerzbank FX Татха Гхосе.

Видання зазначає, що акції турецьких компаній знизилися на 0,6%, так як дані показали, що у вересні ділова довіра виробників впала в порівнянні з попереднім місяцем.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button