ПолітикаТуреччинa

Акшенер заявила про плани стати майбутнім прем’єр-міністром Туреччини

Голова «Хорошої партії» Мераль Акшенер викликала дебати в Туреччині, заявивши про свій намір стати прем'єр-міністром після наступних виборів в країні.

Голова «Хорошої партії» Мераль Акшенер викликала дебати в Туреччині, заявивши про свій намір стати прем’єр-міністром після наступних виборів в країні.

У суботу Акшенер заявила, що не прагне зайняти пост президента, тому що її партія та інші опозиційні партії наполягатимуть на поверненні до колишньої парламентської форми правління в Туреччині, уточнює Duvar. У 2017 році ця система була скасована після проведення референдуму на користь виконавчої системи, заснованої на повноваженнях президента.

Відзначається, що президентська система опинилася в центрі критики за підрив поділу влади в Туреччині і за концентрацію величезних повноважень в руках Ердогана.

«Ми повинні перемогти і повернутися до парламентської системи. Я можу чітко сказати, що я не кандидат у президенти. Я хочу бути прем’єр-міністром», – сказала Акшенер.

Треба сказати, що амбіції лідера «Хорошої партії» очолити Туреччину вступають у протиріччя з цілями голови основної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) Кемаля Киличдароглу.

Киличдароглу, як повідомляється, прагне зайняти найвищу посаду, незважаючи на те, що заперечує це. Разом з «Хорошою партією» Акшенер НРП очолює коаліцію «Національний альянс», в яку також входить консервативна Демократична партія (ДП).

Разом з тим Акшенер заперечувала, що їй відомо про плани Киличдароглу висунути свою кандидатуру на пост президента. Після її виступу заступник голови парламентської фракції НРП Озгюр Озел зазначив, що її заява викликає «побоювання Національного Альянсу».

Озел повторив попереднє зобов’язання опозиції спільно висунути кандидата на пост президента на наступних виборах 2023 року.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button