ПолітикаСвітТуреччинa

Ердоган закликав Грецію дотримуватися прав Туреччини

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив у четвер з промовою на зборах правлячої Партії справедливості і розвитку (АКР), яка відзначає своє 19-річчя.

Турецький лідер у своєму посланні торкнувся теми східної частини Середземномор’я, а саме напружених відносин з Грецією, які ще більше загострилися в останні дні.

«Греція дотримується зловмисної позиції по Егейському і Середземному морях. Неможливо дати розумне роз’яснення запиту Греції про морську юрисдикцію на острові Мейс (Кастелорізо), розташований в 2 км від берега Туреччини і 580 км від Греції. Стверджувати, що на площу 10 квадратних кілометрів припадає 40 тисяч квадратних кілометрів територіальних вод, смішно і необґрунтовано з точки зору міжнародного права. Я знову закликаю Грецію дотримуватися прав Туреччини», – заявив Ердоган.

Президент Туреччини підкреслив, що Анкара не претендує на права будь-якої держави, але в той же час не дозволить ущемляти свої власні.

«Ніхто не повинен перебільшувати свою значимість і прагнути «робити шоу» з ситуації, що склалася. Напруженість в Середземномор’ї нагнітає не Анкара, а Грецька частина Кіпру і Греція, які намагаються проігнорувати інтереси Туреччини . Проблему в Східному Середземномор’ї можна вирішити шляхом діалогу і переговорів. Якщо діяти на основі здорового глузду, можна захистити права всіх і знайти формулу, при якій вигоду отримають всі», — підкреслив Ердоган.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button