КультураТуреччинa

Трансформація собору Святої Софії-це заява про те, що Туреччина більше не світська країна

Орхан Памук, турецький письменник, лауреат Нобелівської премії, піддав критиці рішення уряду Туреччини перетворити видатний собор Святої Софії в Стамбулі в мечеть.

«У країні живуть мільйони світських турків, таких як я, які виступають проти цього, але їхні голоси не були почуі. Перетворити собор на мечеть, на жаль, означає сказати решті світу, що ми більше не світська країна», — сказав він в інтерв’ю BBC 10 липня, додавши, що цей крок Анкари позбавив «гордості» деяких громадян Туреччини тим, що вони були світською мусульманською нацією.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 10 липня відкрив собор Святої Софії для поклоніння мусульманам після того, як Державна рада — верховний адміністративний суд країни — визнав перетворення будівлі в музей державним діячем-засновником сучасної Туреччини незаконним.

У телезверненні Ердоган повідомив, що перші молитви в культовій споруді VI століття відбудуться 24 липня.

«Завдяки рішенню суду і заходам, які ми прийняли відповідно до цього, Собор Святої Софії через 86 років знову став мечеттю, як того бажав Фатіх, завойовник Стамбула», – підкреслив він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button