Світ

У киргизькому парламенті обурені свавіллям турецької розвідки і викраденням людини

Таємна спецоперація турецької розвідки на території Киргизстану викликала велику політичну бурю у цій країні. Зокрема, у киргизькому парламенті 7 липня стали вимагати звільнення голови прикордонної служби Уларбека Шаршеєва.

Таємна спецоперація турецької розвідки на території Киргизстану викликала велику політичну бурю у цій країні. Зокрема, у киргизькому парламенті 7 липня стали вимагати звільнення голови прикордонної служби Уларбека Шаршеєва.

Депутати поставили йому запитання, яким чином агенти турецької розвідки зуміли проникнути на територію країни і безперешкодно вивезти її громадянина. Йдеться про викрадення турецького опозиціонера, президента киргизької мережі шкіл «Сапата», педагога Орхана Інанди. 5 липня президент Туреччини Ердоган заявив, що до цієї події причетна спецслужба його країни.

Турецька влада звинувачує Інанди у зв’язках з рухом Ґюлена, який вона називає терористичною організацією, відповідальною за спробу державного перевороту в 2016 році. Ердоган також заявив, що на сьогоднішній день більше 100 осіб, імовірно пов’язаних з рухом Ґюлена, були захоплені в різних країнах світу і вивезені до Туреччини. Утім, пан Гюлен, як і його соратники, категорично заперечують свою участь у якихось незаконних організаціях.

Орхан Інанди зник у Бішкеку ввечері 31 травня за дуже загадкових обставин. Він проживав у Киргизстані з 1995 року. У нього було подвійне громадянство – Туреччини і Киргизстану.

А 6 липня посла Туреччини в Киргизстані Ахмета Догана було викликано в Міністерство закордонних справ – йому вручили ноту протесту. Киргизька влада заявила про неприпустимість подібних дій, які грубо порушують основні принципи і норми міжнародного права, в тому числі у сфері прав і свобод людини. Вона закликала Туреччину повернути Орхана Інанди в Киргизстан і вжити всіх необхідних заходів з метою цивілізованого ставлення до затриманого.

Уларбек Шаршеєв

І ось сьогодні вже у киргизькому парламенті киплять пристрасті. Під час засідання законодавчих зборів депутати звернулися до присутнього у залі глави прикордонної служби:

 «Чому ви тут сидите? Чому не йдете у відставку? Як могли іноземні спецслужби потрапити до країни і вивезти людину? Це рівнозначно державній зраді. Ви повинні відповісти за те, що сталося», – обурився депутат Жанар Акаєв, звертаючись до головного прикордонника.

Депутат Абдивахап Нурбана заявив представникам Державного комітету національної безпеки, що вони не змогли впоратися зі своєю роботою, йдеться на офіційному сайті парламенту республіки.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button