Культура

У Києві відбувся урочистий допрем’єрний показ іронічної антиутопіі «Номери» режисерів Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва. Відгуки

У широкий прокат фільм виходить 19 листопада. Напередодні відбувся спеціальний допрем’єрний показ стрічки на найбільшому кіноекрані країни – у кінотеатрі «Київська Русь».

Фільм «Номери» був зрежисований дистанційно і є унікальним явищем для української кіноіндустрії. В основі фільму лежить п’єса «Номери», що була написана Олегом Сенцовим ще до ув’язнення, у 2011 році. Над фільмом працював тандем двох режисерів — Олега Сенцова, який перебував у виправній колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі, та Ахтема Сеітаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику разом з продюсеркою фільму Анною Паленчук.

Першими стрічку побачили представники ЗМІ. Після показу відбулась пресконференція за участі представників творчої команди фільму – співрежисера Ахтема Сеітаблаєва, продюсерки Анни Паленчук, актора та виконавця ролі Нуля Віктора Андрієнка, а також спеціальних гостей – заступника міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва та співвласника столичної мережі АЗС KLO, яка виступила партнером фільму, В`ячеслава Стешенка.

 

Олег Сенцов, автор п’єси та співрежисер фільму, не зміг бути присутнім – наразі він у Кривому Розі знімає свій наступний повнометражний фільм «Носоріг».

Співрежисер фільму Ахтем Сеітаблаєв поділився першими враженнями після читання п’єси:

«Мені п’єса дуже сподобалася, я в принципі люблю театр парадоксу. Вона дуже сильно нагадала мені п’єсу, якою я захоплювався в студентські роки, – “В очікуванні Годо” Семюеля Беккета. Мені якось відразу здалося, що я знаю, про що кожна сцена, і досить ясно побачилось, що рухає персонажами цієї історії. І для мене воно зав’язалося в якесь загальне відчуття, що це по-своєму дуже пристрасні люди, які бажають змінити світ навколо себе і знайти в глибині себе те, що, може бути, допомогло б знайти якщо відповіді якщо не на все питання, то хоча б на один – “хто я”».

Продюсерка Анна Паленчук розповіла про початок співпраці з Олегом Сенцовим:

«Навесні 2018 року Олег попросив мене зайнятися постановкою п’єси “Номери”, яку він написав у 2011 році, задовго до свого арешту і всіх тих історичних подій, свідками та учасниками яких ми були та є. Я прочитала текст та була вражена його актуальністю. Почала працювати над пошуком команди, фінансуванням. В один момент я усвідомила, що постановку в театрі ми зробимо, але як донести його твір до широкої аудиторії? І я подумала перенести виставу в павільйон, простір, який мені зрозумілішій як кінопродюсеру, ніж сцена. Цю ідею я написала Олегу, він погодився. Так почався паралельний з театральною постановкою проєкт – екранізація п’єси “Номери”».

Актор Віктор Андрієнко, який виконав роль верховного правителя Нуля, розказав про свого персонажа:

«Мій герой бачив Номери як своїх малих дітей, які не розуміють, що відбувається, і він певною мірою експериментує над ними, намагається спрямувати у певному напрямку. І коли з однією з Номерів трапляється біда, це для нього такий же шок, як і для інших. Я відчував для себе, що він не може бути товстошкірим, він також відчуває біль. І коли у фіналі виявляється, що Номери не вірять у нього, це справжня трагедія».

Компанія КЛО приєдналась у якості партнера до промокампанії фільму, та історія співпраці стрічки та бренду розпочалась ще на етапі виробництва фільму, про що й розповів В`ячеслав Стешенко, співвласник столичної мережі АЗС KLO:

«Ми активно підтримувала кампанію #FreeSentsov: розміщували постери, відеоролики на АЗС. І коли до нас прийшла Анна з ідеєю зняти фільм, режисером якого буде Олег. ми однозначно вирішили підтримати проєкт. Це був період голодування Олега, і ми розуміли, що це може стати йому якоюсь опорою, допоможе йому триматися і, можливо, навіть вижити. Історія Олега особисто для мене – історія величезної несправедливості, яка в результаті закінчилася добре».

Виробництво фільму стало можливим також завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури України. Про підтримку фільму та подальші плани Міністерства розказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв:

«Я радий, що більшість фільмів, в тому числі й “Номери” що були підтримані в межах пітчингу патріотичного кіно, вийшли та були позитивно сприйняті критиками. Наразі проєкт підтримки патріотичних фільмів перейшов в нову форму – підтримку патріотичних серіалів. І такі фільми як “Номери”, в той час, коли формується бюджет, доводять, що держава не повинна зупинятись у процесі підтримки».

Гостями урочистого показу стали актори та команда фільму, друзі та партнери стрічки, представники кіноіндустрії, державного сектору та медіабізнесу: лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, політичний діяч Олексій Гончаренко, сценаристка Наталія Ворожбит, ведучий Тимур Мирошниченко, бізнесмен та продюсер Іраклі Макацарія, а також постійні відвідувачі кінотеатру «Київська Русь». Поки гості збиралась, у фоє звучала музика з фільму авторства музиканта й композитора Милоша Єлича. Незабаром офіційний саундтрек стане доступний на найпопулярніших стрімінгових платформах.

Перед показом хвилиною мовчання вшанували пам’ять видатного кінопродюсера Юрія Мінзянова, який пішов з життя 7 листопада.

На фінальних титрах під оплески залу на сцену піднялись всі учасники знімальної та творчої команди, аби висловити глядачам та всім причетним до зйомок слово подяки.

Після показу гості поділилися своїми враженнями від перегляду.

Тимур Мирошниченко, ведучий телеканалу «Україна»:

«Враження після перегляду дуже сильні. Тому що протягом всього фільму кожен глядач може впізнати себе або когось знайомого в тій чи іншій ситуації. Впізнати не тільки себе, а й країну в цілому – певний проміжок часу тому, сьогодні й, можливо, уявити як воно може бути завтра. Рекомендую до перегляду всім без виключення. Але тим, хто готові подивитись на себе та оточуючих зі сторони».

Олексій Гончаренко, політичний діяч:

«Я насправді вражений фільмом. Він, з одного боку, абсолютно нереалістичний, така антиутопія, а з іншого боку – він настільки реалістичний аж до таких моментів, коли стає моторошно, особливо у фіналі. Класна гра акторів, багато ідей закладено у фільмі, є над чим порозмірковувати і під час перегляду фільму, і після нього. Думаю, у фільму буде гарний післясмак, і я хочу його розпробувати. Я раджу подивитись “Номери” всім, хто любить думати, дивлячись кіно, і любить думати після того, як кіно подивися». 

Святослав Вакарчук, музикант, лідер гурту «Океан Ельзи»:

«Це складний фільм, не треба очікувати від нього розваг. Він змушує замислитись. І це важливе кіно, тому що воно про людську гідність і людську свободу. Кожен, хто вважає свободу і гідність своїми основоположними цінностями, просто зобов’язаний його подивитись».

Нагадаємо, що у музичній композиції на фінальних кадрах фільму звучить голос Святослава Вакарчука, який взяв участь у записі на запрошення Милоша Єлича.

Фільм вже встигли побачити в межах допрем’єрних показів Одеса, Львів та Івано-Франківськ, а вже завтра іронічна антиутопія «Номери» з’явиться у кінотеатрах країни. Також 20 листопада у кінотеатрі «Жовтень» відбудеться спеціальний показ фільму за участі творчої команди, представники якої відповідатимуть на питання глядачів після показу.

Довідка.

В основі фільму лежить п’єса «Номери», що була написана Олегом Сенцовим ще до ув’язнення, у 2011 році. У 2018 році була поставлена вистава, над якою працювали режисерка-постановниця Тамара Трунова та художник-постановник Юрій Ларіонов. Прем’єра на «Сцені 6» у «Довженко-Центрі» відбулася з аншлагом. Перша презентація проєкту повнометражного фільму за п’єсою відбулась у 2018 році в межах пітчингу Одеського міжнародного фестивалю, де продюсерка Анна Паленчук презентувала лист Олега з наміром брати участь у виробництві фільму з-за ґрат. Над фільмом працював тандем двох режисерів — Олега Сенцова, який під час роботи над фільмом перебував у виправній колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі, та Ахтема Сеітаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику разом з продюсеркою фільму Анною Паленчук. Робочий процес Олег і Ахтем обговорювали у листах. Впродовж девелопменту фільму Олег Сенцов дотримувався голодування, яке тривало 145 днів.

Світова прем’єра фільму відбулась у лютому 2020 року в межах програми Berlinale Special ювілейного Берлінського кінофестивалю (Berlinale) за участю творчої команди. Стрічка отримала схвальні відгуки від почесних гостей та критиків, які особливо відмічають талановиту акторську гру та лякаючу пророчу актуальність подій фільму в сучасному світі.

Фільм – копродукція України (435 FILMS за підтримки Міністерства культури України), Польщі (Apple Film Production за підтримки Polish Film Institute), Чехії (Česká Televize) та Франції (Canal+).

Промокампанія відбувається за фінансової та інформаційної підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Генеральний медіапартнер промокампанії: канал «Україна»

Партнери промокампанії: столична мережа автозаправних станцій KLO, Amnesty International в Україні, Польський інститут у Києві.

Медіапартнери промокампанії: Новое время, Vertigo, Радіо Свобода, Країна ФМ.

Про фільм.

Художній фільм «Номери», що був створений за однойменною п’єсою Олега Сенцова, розповідає про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу та робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де будуть панувати їхні закони.

Режисери: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

Оператор: Адам Сікора

Автор сценарію: Олег Сенцов

Продюсери: Анна Паленчук, Даріуш Яблонський, Віолета Камінська, Ізабела Войцик

Композитор: Милош Єлич

Хореограф-постановник: Олена Шоптенко

У ролях: Олександр Ярема, Ірина Мак, Віктор Жданов, Лорена Колібабчук, Денис Роднянський, Олена Узлюк, Євген Черніков, Агата Ларіонова, Олександр Бегма, Марія Смолякова, Максим Девізоров, Євген Лебедін, Олег Карпенко, Олександр Лаптій, Віктор Андрієнко

Жанр: іронічна антиутопія, драма

Рік: 2019

Виробництво: Україна (435 FILMS за підтримки Міністерства культури України), Польща (Apple Film Production за підтримки Polish Film Institute), Чехія (Česká Televize), Франція (Canal+)

Тривалість: 102 хв

Дистриб’ютор: 86PROKAT

Прем’єра в Україні: 19 листопада 2020

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button