ПолітикаСвітТуреччинa

ЄС і Туреччина поділяють спільні інтереси

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС заявив 4 грудня, що Туреччина і блок мають спільні інтереси в розвитку добросусідських відносин.

Жозеп Боррель сказав, що на останньому засіданні Європейської ради 1 жовтня лідери ЄС вирішили домагатися позитивної взаємодії з Туреччиною і оцінити ситуацію з точки зору того, чи відреагує Анкара аналогічним чином.

«Від Туреччини в останні місяці надходило дуже мало позитивних сигналів, як щодо Кіпру, так і в ході буріння в Східному Середземномор’ї, в той час як переговори між Афінами і Анкарою теж застопорилися», — цитує його Hurriyet.

Він підкреслив, що ЄС повинен зробити кроки в світлі того, що відбувається.

«Я твердо переконаний, що Туреччина і Європейський Союз зацікавлені в розвитку добросусідських відносин. Туреччина знаходиться в регіоні і нікуди не зникне. У Туреччині є певні регіональні амбіції. І ми повинні розуміти, що Туреччина також приймає 3,5 млн біженців з Сирії і ми повинні допомогти подбати про них. І нам доведеться продовжувати це робити, тому що допомога надається не уряду Туреччини, а сирійським біженцям», — додав він.

За словами Борреля, їм необхідно попросити Анкару взяти більш активну участь у вирішенні територіальних водних суперечок, поважати суверенні права членів ЄС і краще зрозуміти, як розподіляти доходи від газових родовищ, оскільки Туреччина також просить про це.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС сказав, що пора перевірити, чи зможуть Туреччина і блок стати кращими партнерами і сусідами.

«Якщо це виявиться неможливим, Рада Європейського Союзу повинна буде прийняти рішення, тому що режим санкцій-це справа країн-учасниць. Отже, давайте подивимося, що ми можемо зробити на наступному засіданні Ради Європейського Союзу. Я не можу передбачити результат обговорення і просто готую його і пропоную альтернативи», — вказав Боррелль.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button