ЕкономікиТуреччинa

Туреччина мчить до валютного банкрутства

Туреччина продовжує тонути в гострій валютній кризі з нестачею доларових доходів, виснаженням резервів і стрімкою девальвацією ліри, яка пробиває «дно» за «дном» практично в щоденному режимі.

На торгах у вівторок курс турецької валюти до долара оновив історичний мінімум-7,67 за долар. За день ліра просіла на 0,8%, з початку року – на 29%, а відносно рівня 2015 року обвалилася в 3,5 рази.

Центральний банк Туреччини, який з 2018 року опинився під пресом президента Реджепа Ердогана, не поспішає підвищувати ключову ставку і намагається загасити пожежу на ринку, продаючи валюту з резервів. Але його запаси практично вичерпані. Почавши рік з валютними активами на 74 млрд доларів, до початку вересня регулятор мав вже лише 44,9 млрд.якщо відняти це з суми резерви комерційних банків (44 млрд доларів), то чисті ЗВР Туреччини практично дорівнюють нулю, відзначають аналітики moody’s.

Минулого тижня агентство знизило і раніше «сміттєвий» суверенний рейтинг Туреччини до B2-рівня Руанди і Уганди і попередило, що країну чекає «масштабна криза платіжного балансу». Йдеться про ситуацію, коли доходи від експорту не покривають витрати на імпорт і обов’язкові платежі за кордон (у тому числі за зовнішнім боргом), провокуючи брак іноземної валюти – на кшталт тієї, що переживав в кінці 1980х пізній Радянський Союз, а зараз відчуває економіка Венесуели.

При практично нульових резервах зовнішній держборг Туреччини досягає 100 млрд доларів. При цьому сам центробанк повинен 50 млрд доларів за операціями своп, в рамках яких він залучає валюту на грошовому ринку. Це означає, що всіх валютних резервів банків на рахунках в ЦБ не вистачить, щоб розплатитися за боргами регулятора, якщо той втратить можливість пролонгувати угоди, відзначає Moody’s.

«Криза платіжного балансу призведе до серйозних перебоїв у функціонуванні економіки і подальшого погіршення фінансового становища уряду», – попереджає Moody’s.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button