Світ

«На Ердогана чекає та сама доля, що спіткала Гітлера і Сталіна»

Із загального інтерв’ю Фетхуллаха Ґюлена швейцарським і німецьким ЗМІ: «Жінки повинні бути присутніми в усіх сферах життя».

У Німеччині було опубліковано інтерв’ю, яке Фетхуллах Ґюлен дав швейцарському виданню «Le Matin Dimanche». У ньому Ґюлен відповів на питання журналістів про рух «Хізмет», проблеми зовнішньої політики та права жінок.

Розмову з Фетхуллахом Ґюленом вели журналісти щотижневої швейцарської газети «Le Matin Dimanche», а також відомого німецького видання «Welt» − партнера названого джерела.

Заитання Алена Журдена стосувалися переважно зовнішньополітичного курсу президента Туреччини Ердогана.

Нижче наведено повний текст інтерв’ю.

«На Ердогана чекає та сама доля, що спіткала Гітлера і Сталіна»

«Welt»: За що вас так люто зненавидів Ердоган? Ви ж колись були союзниками.

Фетхуллах Ґюлен: Послідовники руху «Хізмет» ніколи не перебували з ним у тісному контакті. Ердоган створював видимість підтримки нашого бачення демократії, − тільки й усього. Він, здавалося, обстоював ті самі цінності, що і ми. Однак, прийшовши до влади, показав своє справжнє обличчя. Ті погляди на освітній процес, яких ми дотримуємося у створених нами навчальних закладах, аж ніяк не поєднуються з авторитарною візією президента. Наприклад, ми виступаємо за те, аби курди мали право говорити не тільки турецькою, а й рідною мовою. Попри те, що Ердоган вважає мене своїм ворогом, я ніколи не розглядав його як суперника.
Єдине, про що я його просив, це стримувати свої слова. Він сам собі головний ворог. Хоч він і вважає себе наймудрішим у світі, ним керують емоції, і, зокрема, заздрість, ненависть і жага помсти. Очолюваний ним уряд перетворивсяна збіговисько параноїків. Моя старша сестра змушена переховуватися, а тих, хто носить моє прізвище, переслідують і ув’язнюють.
«Welt»: Якщо я правильно вас зрозумів, основним каменем спотикання у ваших взаєминах і концепціях стало курдське питання.
Фетхуллах Ґюлен: Справа в тім, що Ердоган має абсолютно відмінні від моїх погляди на все. Один із колишніх президентів Туреччини Тургут Озал ще за часів свого прем’єрства частково розв’язав цю проблему, допустивши до парламенту депутатів курдського походження і представників різних політичних сил, у тому числі й соціал-демократів. Я вважаю, що слід надати більше свобод [у різних сферах], і також переконаний, що необхідно дозволити вільне викладання курдської мови у школах. Для цього держава повинна менше залежати від так званого «центру». Я ще дуже давно пропонував взяти за основу реформ Конституцію США, вибудувану на принципі надання більшої кількості свобод громадян.
«Welt»: А в чому полягає відмінність ваших з ним визначень свободи? Ердоган, наприклад, вважає, що місце жінки  − на кухні. Чи стало це переконання одним із тих, які спровокували ваш конфлікт?
Фетхуллах Ґюлен: (сміється) Особисто я не є прихильником жорсткої патріархальної моделі суспільного устрою, оскільки її можна вважати кроком назад, тобто поверненням до раннього ісламу, його первинних форм. Жінки повинні бути присутні в усіх сферах життя. Якщо жінка хоче стати суддею або пілотом, її нічого не має стримувати.
«Welt»: Ердоган пристрасно мріє стати важливою фігурою на міжнародній і світовій аренах. Що ви думаєте про військове вторгнення до Сирії наприкінці 2019 року?

Фетхуллах Ґюлен: Цей крок був спробою перевести суспільну увагу з актуальних проблем на інші речі. Він [Ердоган] хотів відволікти людей від внутрішніх проблем країни, перемістивши фокус на інші аспекти. Окрім того, це надало йому можливість позиціювати себе як сильного лідера у мусульманському світі. Але ми чітко бачимо, до чого призвели його дії в Сирії. Підтримавши абсолютно нереалістичну ініціативу, він перетворився на душогуба. На ньому лежить значна частина відповідальності за наслідки, а це − тисячі загиблих та мільйони біженців… У нього руки по лікті в крові. Один з екс-міністрів якось запитав мене, яким я бачу вихід з сирійської кризи. І тоді я сказав йому, що, насамперед, необхідно досягти згоди з ключових питань, що допоможе поступово перейти до демократичного ладу. До того ж, я акцентував на необхідності надання підтримки Сирії на шляху до демократії, і навіть на тому, що за необхідності треба посприяти президентству Асада протягом одного, а то й двох термінів за тієї умови, що до парламенту будуть допущені представники усіх верств суспільства − як ті, що складають більшість, так і ті, хто утворює меншість. Однак ті, хто тоді був при владі, проігнорували мою пропозицію.

«Welt»: Чи вважаєте ви вторгнення Ердогана до Лівії помилкою?
Фетхуллах Ґюлен: У відносинах різних регіонів Лівії завжди спостерігалася певна напруженість. І в цій ситуації Ердоган знову постав у негативному світлі, оскільки надав підтримку певним групам. Незважаючи на бажання бути лідером мусульманської спільноти, Ердоган дозволяє собі вдаватися до агресивних заходів, що призводять до конфліктів між сунітами. Хіба може така людина претендувати на роль лідера? Ба більше, він усе глибше й глибше грузне у власних протиріччях. Як свідчить досвід Гітлера і Сталіна, на всіх нацистів і тиранів чекає сумний фінал. Та лють, яку вони «плекають» і сіють навколо себе, веде до кінця їхньої необмеженої влади.  І на тих, хто нині при владі, спіткає така саме доля.

«Welt»: Ердоган продовжує чинити тиск на західні країни, погрожуючи виходом з НАТО. Як ви вважаєте, він справді планує це зробити?
Фетхуллах Ґюлен: Ердоган створює видимість бажання налагодити партнерство з Росією і державами-членами Шанхайської організації співпраці (ШОС). Але усе це блеф. Він просто намагається їх шантажувати. Він не відмовиться від Заходу, адже саме він − його опора й запорука безпеки. Він використовує такі методи лише з метою переконання своїх послідовників. Особисто я вважаю, що Туреччині слід підтримувати взаємини з НАТО та Європою.

«Welt»: Складається враження, що про входження Туреччини до ЄС вже взагалі не йдеться. Вас це засмучує?

Фетхуллах Ґюлен: Як же країна з таким тоталітарним урядом може стати членом ЄС? По-моєму, це неможливо. Коли при владі перебувають люди, які загрузли в насильстві, ненависті і бажанні помститися, не слід очікувати від них чогось позитивного. На тлі тієї ж Франції або Німеччини Туреччина втратила увесь свій авторитет і переконливість. Що ж стосується нашого руху, то ми завжди будемо виступати за зближення з ЄС, оскільки переконані, що нам є чого в нього повчитися.

«Welt»: Останнім часом здається, ніби Ердоган вде на зближення з «Братами-мусульманами». Що ви думаєте з цього приводу?

Фетхуллах Ґюлен: Його поведінка − це яскравий приклад макіавеллізму. Якщо він і робить кроки до співпраці, то у цього обов’язково є прагматичний мотив. Щойно вони втратять силу, він і до них розвернеться спиною.

«Welt»: Яким ви бачите рух «Хізмет» у майбутньому і якими будуть його основні завдання?

Фетхуллах Ґюлен: «Хізмет» завжди залишатиметься антропоцентричним рухом, адже саме людина – ядро ​​нашої концепції. На жаль, нинішні умови нам перешкоджають. Ми − рух немасштабний, але, незважаючи на це, продовжуватимемо стояти на сторожі таких цінностей, як соціальна гармонія, взаємоповага, толерантність і шанобливе ставлення до відмінностей. Я впевнений, що саме універсальні людські цінності здатні об’єднати усіх нас, незважаючи на різні релігійні переконання. Нещодавно я проходив лікування в одній лікарні, і там зустрів лікарів-християн та іудеїв, які з неймовірною повагою ставилися до пацієнтів-мусульман. Аллах оцінює людей за їхніми вчинками і благочестям, а не за тим, за чим вони б воліли.

Це інтерв’ю було надано журналістам швейцарського щотижневого видання «Le Matin Dimanche», що є партнером газети «Welt» і друкується французькою мовою.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button