СвітТуреччинa

Bloomberg: Туреччина направляє більше бурових кораблів у води Східного Середземномор’я

Туреччина направила буровий корабель в Східне Середземномор'я, де турецьке дослідницьке судно, що проводило сейсмічні дослідження в спірних водах, минулого тижня стало причиною сварки з Грецією, повідомляє агентство Bloomberg у вівторок.

Yavuz супроводжували три морських судна постачання і військово-морський ескорт, зазначено в статті.

Раніше в понеділок Sabah повідомила, що турецький буровий корабель Kanuni приєднається до аналогічного судна Yavuz і Fatih для активізації сейсморозвідувальних робіт Туреччини в Східному Середземномор’ї.

У той час, коли видання опублікувало це повідомлення, Kanuni був пришвартований в порту Ташуку, розташованому в Південній турецькій провінції Мерсін, після проведення великої модернізації та переобладнання.

Греція та Туреччина вже давно не можуть знайти згоди щодо відповідних претензій на вуглеводневі ресурси в регіоні, до того ж обидві сторони дотримуються суперечливих поглядів на те, як далеко простягаються їх континентальні шельфи.

Остання напруженість в регіоні пішла за кроком Анкари 10 серпня, коли вона відправила флот для супроводу науково-дослідного судна Oruç Reis в спірному районі Східного Середземномор’я. Греція відповіла тим, що направила свої власні військові сили і провела військові навчання в цьому районі з Кіпром і Францією.

Політична і військова напруженість між союзниками по НАТО Туреччиною і Грецією різко зросла в минулому році після того, як Туреччина спробувала розвідати корисні копалини біля берегів Кіпру. Анкара, яка не визнає Кіпр як державу, претендує на половину виняткової економічної зони країни (ІЕЗ) від імені Турецької Республіки Північного Кіпру, що відкололася, і неодноразово проводила морське буріння в супроводі військових кораблів на цій території.

У минулий понеділок Кіпр розкритикував Європейський Союз за те, що він назвав невпевненістю, рівносильною «політиці умиротворення» у відносинах з Туреччиною.

«На жаль, ми спостерігаємо невпевненість з боку Європейського Союзу в тому, щоб взяти на себе істотну роль і прийняти політику стримування», — цитує Reuters слова представника кіпрського уряду Кіріакоса Кушіоса.

Він сказав, що Кіпру подобається словесна підтримка  з боку ЄС, але цього недостатньо.

«Політика умиротворення і повідомлення про підтримку недостатні для того, щоб відбити у Туреччини бажання до її незаконних дій», — додав Кушіос.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button