СвітТуреччинa

«Суперництво Туреччини та ОАЕ визначає близькосхідну політику»

Регіональне суперництво між Туреччиною і Об'єднаними Арабськими Еміратами сформувало політику і альянси, що протистоять один одному на Близькому Сході і в Північній Африці, вважає оглядач Заррар Кухро.

Дипломатичні відносини між Анкарою і Абу-Дабі зіпсувалися, після того як правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку почала підтримувати політичну організацію «брати-мусульманки» під час арабської весни — серії антиурядових протестів, що охопили весь арабський світ, вказує він у статті для Dawn. ОАЕ розглядають її як терористичну організацію.

З тих пір ОАЕ і Туреччина «протистоять один одному в різних театрах, оскільки перший намагається перешкодити турецьким планам при кожній можливості», зазначає автор.

Обидві країни підтримували протиборчі сторони в різних регіональних конфліктах, додає він.

У Сирії Туреччина підтримала виступи проти президента Сирії Башара Асада. ОАЕ більше симпатизували Асаду і, за словами Кухро, нібито фінансували Робочу партію Курдистану (РПК), курдське войовниче угруповання, назване Анкарою і Заходом терористичним угрупуванням — в тому, що оглядач назвав «очевидною спробою посилити її проти Туреччини».

«Поряд зі словами підтримки в основному курдської YPG (Загони народної самооборони), ОАЕ також назвали турецький наступ 2019 року через сирійський кордон (спрямований на згортання діяльності YPG) «загрозою миру», викликавши ще одну дипломатичну війну слів», — пише автор.

Разом з тим Туреччина також направила війська і гуманітарну допомогу Катару під час його дипломатичного скандалу з іншими країнами Перської затоки, включаючи ОАЕ, і Єгиптом через звинувачення в тому, що Катарський уряд підтримує ісламістські терористичні угруповання, вказує він. Криза зміцнила відносини між Анкарою і Дохою, підкреслюється в статті.

Крім того, Туреччина підтримує міжнародно визнаний Лівійський уряд національної згоди в Тріполі в його конфлікті проти бунтівного генерала Халіфи Хафтара, сили якого базуються на сході країни, та були забезпечені зброєю з ОАЕ.

«Мова йде не тільки про те, щоб “перевернути” країни в свій табір, щоб діяти в якості ідеологічних союзників, тому що для Туреччини дружня Лівія пропонує подальший вхід в Середземне море», — вважає Кухро, маючи на увазі угоду про морські кордони між Туреччиною і ПНА, яка викликала гнів конгломерату країн, що беруть участь в проекті буріння газу в Східному Середземномор’ї. «І якщо Туреччина чогось хоче, то можна посперечатися, що ОАЕ спробують цьому перешкодити»,-вказує аналітик.

Кухро звернув увагу на підтримку ОАЕ Греції в її суперечці з Туреччиною з приводу територіальних претензій у Східному Середземномор’ї, підкресливши, що чотири F-16 держави Перської затоки вилетіли на Кріт для спільних військових навчань з грецькими військовими.

«Ставки тут високі для Туреччини, оскільки вона веде буріння для таких необхідних поставок газу і енергоносіїв, але стикається зі зростаючою опозицією з боку європейських держав, зокрема Франції, яка прагне обмежити її інтереси і розширити свої власні, що робить їх готовими союзниками для ОАЕ. Туреччина, з іншого боку, має менше регіональних союзників і повинна буде дуже ретельно модулювати свою стратегічну політику в найближче десятиліття», — підсумовує він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button