Думки

Туреччина натякає на блокування вступу Швеції до НАТО: чому Ердоган здає назад

Якийсь час тому спостерігачі поспішили говорити про розворот турецького лідера від Росії, але це було передчасно

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який у липні погодився ратифікувати вступ Швеції до НАТО, зараз, перед своїм відльотом до США для участі у засіданні Генасамблеї ООН (де візьме участь і президент України Володимир Зеленський), почав висувати нові претензії. Мовляв, Швеція не виконує взятих на себе зобов’язань, а тому він не може гарантувати, що турецький парламент підтримає розширення НАТО за рахунок її приєднання до Альянсу. Про що говорить ця гра Ердогана? Які шанси, що Туреччина (а за нею також Угорщина) пустять, нарешті, Швецію до НАТО? Портал “Коментарі” із цими питаннями звернувся до експертів.

Ердоган продовжує свій традиційний курс лавірування

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, у тому числі, у США поділився таким коментарем:

“Ердоган, очевидно, продовжуватиме свій традиційний курс лавірування, балансування між різними гравцями на міжнародній арені. Це його звичний, звичний стиль, підхід”.

Експерт нагадує, що якийсь час тому спостерігачі поспішили говорити про розворот турецького лідера від Росії. Але це, певен він, було передчасно. Поворотів та маневрів у Ердогана завжди багато.

“Що стосується Швеції, то думається, що все ж таки офіційна Анкара розблокує входження цієї країни до НАТО, – вважає Володимир Дубовик. — Але перед цим Ердоган хоче вкотре насолодитися становищем людини, від якої багато що залежить. А можливо, виторгувати якісь нові вигідні речі, як, наприклад, сучасні військові літаки США”.

Туреччина намагається вирвати для себе певну місію у світовому порядку Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена – Ердоган чітко розуміє, що напередодні ГА ООН, перебуваючи безпосередньо у Штатах, може посилити трек переговорів Туреччина-США.

“Формально чи неформально, ці переговори постійно тривають. Але напередодні великих подій турецький лідер намагається ще поторгуватися. Він так чинив завжди, намагаючись отримати якнайбільше преференцій для своєї країни”, – пояснює аналітик.

Йдеться, за її словами, про зброю, технології, торгівлю, про делегування певних повноважень офіційній Анкарі для модерації стабілізації певних процесів у регіоні.

“Туреччина намагається вирвати для себе певну місію у світовому порядку. Ну, а ГА ООН, так виходить, стає майданчиком перетину безлічі інтересів. Незалежно від того, з чим виступатиме Ердоган (зерновий трек, натовський, трек перемир’я між Вірменією та Азербайджаном), впевнена, що він намагатиметься отримувати максимум для своєї країни”, – наголошує Олександра Решмеділова.

Питання в тому, продовжує вона, – ціною чиїх інтересів. Адже турецькі інтереси можуть не співпадати з інтересами тих самих партнерів щодо НАТО. Як, наприклад, зі вступом Швеції до Альянсу, який блокує Туреччина.

“Тим часом повноцінний вступ Швеції до НАТО – найважливіший крок для колективної безпеки, – наголошує експерт. – Сподіваюся, цей вступ відбудеться у найближчому майбутньому. Як і на те, що питання вступу України до НАТО (у більш віддаленій перспективі, ніж Швеція), не стане предметів торгів. А якщо нам виставлятимуть якісь умови – то зрозумілі, щоб ми могли якнайшвидше знайти певний консенсус щодо їх виконання. І з партнерами, і всередині українського суспільства”.

Автор: Кравцев Сергей

Джерело: https://world.comments.ua/ua/news/turkey/turechchina-natyakae-na-blokuvannya-vstupu-shvecii-do-nato-chomu-erdogan-zdae-nazad-718219.html
© Comments.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button