Туреччинa

Туреччину вперше класифікували як країну диктатора

Німецький фонд Bertelsmann Stiftung (Бертельсман): «Де-факто Туреччина є країною з диктатурою»

У недавній публікації Німецький фонд Bertelsmann Stiftung (Бертельсман) заявив, що Туреччина не може бути класифікована як демократична країна, і назвав її «де-факто диктатура» (за фактом країна диктатора).

Індекс трансформації Бертельсмана (BTI – The Bertelsmann Transformation Index) показав, що якість демократії, ринкової економіки та управління впало до найнижчого рівня в шостий раз поспіль. З 137 розглянутих країн БТІ за класифікацією поставив Туреччину на 74-е місце по демократії та на 63-е місце по авторитаризму. Туреччина є однією з авторитарних країн.

Починаючи з 2004 року БТІ аналізує і оцінює якість демократії, ринкової економіки та управління в 137 країнах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою кожні два роки.

Туреччина набрала 4,92 бала з точки зору політичних перетворень і зайняла 77 місце серед 137 країн з кваліфікацією помірного авторитаризму.

Що стосується економічних перетворень, Туреччина показала себе трохи краще: 6,11 балів і зайняла 50-е місце. Проте, БТІ зазначив, що в цій сфері трансформація залишається обмеженою.

В індексі управління Туреччина продемонструвала слабкий результат: з 4,05 балів, який поставив її на 95-е місце серед 137 країн. За всім вищевказаним показникам Туреччина набрала в середньому 5,51 бала за шкалою від 1 до 10 і зайняла 62-е місце серед опитаних країн.

«Після перемоги Ердогана на дострокових президентських виборах в червні 2018 року в турецькій політиці почалася нова ера. Парламентська система була замінена новою президентською системою, яка характеризується надмірню владою президента. Ця фактична диктатура має наслідки і для демократії Туреччини, і для зовнішньої політики. По-перше, новий режим прискорив авторитарний дрейф Туреччини. Фундаментальна свобода, верховенство закону і громадянська свобода були підірвані, і Туреччину більше не можна класифікувати як демократичну державу. Скорочення простору для дисидентських голосів і все більш репресивна державна політика привели до більш глибокого розколу турецького суспільства, яке вже й так було розділене за етнічними, релігійними та ідеологічними ознаками», – писав БТІ.

Демократія і верховенство закону зруйновані.

«Характеристики демократії, ринкової економіки та управління в країнах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою безперервно знижувався протягом останніх десятиріч і досяг нового мінімуму. Індекс трансформації (BTI) показує, що регресія демократії, нестримна корупція і розкол в країні взаємопов’язані та підсилюють один одного в багатьох з 137 опитаних країн».

«Режими, недавно класифіковані як авторитаризм за останні чотири роки, – це Бангладеш, Гватемала, Гондурас, Кенія, Мозамбік, Нікарагуа, Туреччина і Уганда, які пройшли через тривалий процес знищення демократії, в той же час інші дефектні демократії, такі як Молдова, Філіппіни або Замбія теж на порозі становлення авторитаризму. Рушійною силою цього постійного погіршення демократії є регрес в ключових сферах участі і верховенства закону».

Епідемія в Туреччині: Європарламент критикує звільнення тисяч в’язнів, окрім політичних

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button