Україна

Швейцарська лікувальна педагогіка для київських дітей з особливими потребами

Проте для мешканців Києва вихід є. Вже 15 років у столиці працює Центр «Сонячне подвір’я».

Фахівці київського Центру лікувальної педагогіки «Сонячне подвір’я» успішно впроваджують новаційні терапевтичні та навчальні програми для дітей різного віку з порушенням розвитку.

Кожен день у цьому закладі – справді сонячний, бо щодня світиться дитячими посмішками. Сюди хлопчики і дівчатка поспішають з нетерпінням, адже відчувають тут справжню любов. А між тим, ці діти незвичайні.

Вони граються не так як більшість, для них не існує традиційних норм і правил. Їм незрозуміло і нецікаво те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики.   У Києві для таких діток вже 15 років працює особливий заклад – Центр лікувальної педагогіки.

Тут діти відчувають постійну турботу, а їхні батьки можуть бути спокійними. Педагоги працюють тут за досвідом Швейцарського інституту лікувальної педагогіки «Sonnenhof» (Arlesheim, Schweiz), і, як як ніхто інший, вміють створювати для особливих дітей маленький життєрадісний світ.

Незважаючи на фізичні, ментальні, інтелектуальні та сенсорні порушення, кожен вихованець – повноцінна особистість. Тут панує неймовірна атмосфера добра і усе продумано до дрібниць, до того ж у комфортних умовах – режим дня, організація навчального процесу. Максимальна адаптація до потреб і можливостей дитини. Колективні заняття формують у дітей самостійність, відповідальність, навики поводження в соціумі.

Тут ніколи нудьгувати, адже раніше, до запровадження карантину, тут часто практикували відвідування театрів, культурно-мистецьких заходів, навіть їздили у Карпати. Цікаво, що тут відкривають юні таланти – у театральному, музичному, танцювальному гуртках. Діти створюють красиві вироби з дерева, або оригінальні квіти-свічечки… Багатьом до вподоби і майстер-класи з кулінарії – тут усі перетворюються на маленьких шеф-кухарів. Також є індивідуальні заняття з комунікації, рухливі вправи. Педагоги слідкують, щоб дітки не перевтомлювалися, тому регулюють графік, ритм, час відвідування Центру.

«Ми завжди ставимося до усіх з повагою та любов’ю, – кажуть викладачі. – Поєднуємо терапевтичні заняття з навчальними. Для малечі дошкільного віку передбачена інтенсивна індивідуальна програма розвитку та терапевтичні заняття. У роботі зі школярами намагаємося максимально залучити їх до позитивної соціальної  взаємодії, щоб навчалися жити в колективі».

Олена, мама Іллі, що упродовж 14 років відвідував Центр, охоче розповідає, яким корисним став заклад для її сина. «У хлопця – ДЦП, однак зараз він може говорити, пише електронні листи друзям, веде свою сторінку в Facebook, грає на бас-гітарі, розбирається в класичній музиці, допомагає готувати їжу і підтримувати чистоту в Центрі.

Іноді я дивуюся як багато він знає і як багато він встиг завести друзів. Вдячна, що у моєї дитини було повноцінне, радісне дитинство і справжні шкільні роки».

А в педагогів, попри щоденні творчі пошуки і креативність, є і амбітні плани. Вони мріють, що коли-небудь буде збудовано новий, великий центр, і що він стане таким же сонячним.

У «Сонячному подвір’ї»  вже 15 років практикують лікувальну педагогіку

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button