ВідеоСвіт

ВІДЕО | Киргизький парламент обговорює, як директор турецької школи домагався дев’ятирічної дитини

На столичному засіданні киргизького парламенту розглядалося питання про те, як директор Турецької початкової школи м Бішкека Омер Айдин домагався її учнів. Школа підпорядковується Міністерству національної освіти Туреччини. Про резонансний випадок стало відомо з виступу депутата парламенту Киргизії Ірини Карамушкіної.

На столичному засіданні киргизького парламенту розглядалося питання про те, як директор Турецької початкової школи м Бішкека Омер Айдин домагався її учнів. Школа підпорядковується Міністерству національної освіти Туреччини. Про резонансний випадок стало відомо з виступу депутата парламенту Киргизії Ірини Карамушкіної.

Надійшла інформація про те, що Омер Айдин, директор Турецької початкової школи м Бішкека, що функціонує за підтримки підвідомчого Міністерству національної освіти Туреччини, домагався своїх учнів. Скандал, що перетворився на надбання громадськості після виступу Карамушкіної, сколихнув усю країну.

ДИРЕКТОР ВДАВАВСЯ ДО НАСИЛЬСТВА ПРОТИ ДЕВ’ЯТИРІЧНОГО УЧНЯ

За словами депутата Карамушкіної, до неї звернулася мати дев’ятирічного учня Турецької школи зі скаргами на її директора, який, за ствердженнями жінки, домагався її дитини.

Виступаючи на засіданні парламенту, Карамушкіна зазначила таке: «До мене звернулися батьки учнів Турецької початкової школи у Бішкеку, яка була незаконно збудована на території підпорядкованому турецькому уряду Університету «Манас». Школа вже 20 років надає освітні послуги без ліцензії, і, за словами самого Омера Айдина, у неї «надійний тил». Коли батьки дітей звернулися з цією проблемою до Міністерства освіти, з’ясувалося, що там і не знали про існування цієї школи».

СКАРГИ НЕ ПРИПИНЯЮТЬСЯ

Депутат Карамушкіна, що заявила про образи, кинуті директором Айдином у бік батьків і співробітників школи, також повідомила про те, що голова освітнього закладу погрожував і тим, і іншим.

Депутат зазначила й те, що усі вчителі, які стали жертвами нападок Айдина, є громадянами Туреччини, які просто посоромилися заявити про цю проблему публічно, звернувшись до Посольства Турецької Республіки у Киргизії. Позов також підтвердив посольство Туреччини в країні

ВИСТУП ДЕПУТАТА НА ЗАСІДАННІ ПАРЛАМЕНТУ

Звертаючись до депутатів киргизького парламенту, Карамушкіна повідомила таке: «Про резонансний випадок стало відомо після того як один з учнів сказав, що боїться іти до школи. За словами дитини, з якою спілкувався психолог, директор школи Омер Айдин викликав учнів до себе к кабінет, де знімав з них штани, а під час виїзних пікніків домагався їх, відводячи на галявину. Через те, що дитина розповіла про це дорослим, Айдин вигнав її зі школи, а коли мати виключеного учня прийшла туди з поліцією, їх відмовили у доступі до приміщення».

Ірина Карамушкіна

Були отримані відомості про те, що учні середньої школи, яка також функціонує на базі Турецької початкової школи у м Бішкеку, вчаться до         8 години вечора; повідомили, що к навчальному закладі зареєстровано понад 200 учнів, більшість яких походить із малозабезпечених сімей, і що випускникам школи сприяють у питаннях продовження навчання у Туреччині.

За ствердженнями деяких осіб, Айдин налаштовував киргизьких дітей на прийняття турецького громадянства із подальшою службою у Збройних силах Туреччини.

Батьки учнів звернулися до Державного комітету Киргизії з питань безпеки із проханням розслідувати цю справу.

 СВІДЧЕННЯ КИРГИЗЬКОГО ДЕПУТАТА

Державна інформаційна агенція Киргизії поділилася свідченнями киргизького депутата. У наданій агенцією інформації зазначено таке: «Виступаючи на засіданні киргизького парламенту у Бішкеку, представниця панівної у країні партії Ірина Карамушкіна заявила, що директор початкової школи, яка координується Міністерством національної освіти Турецької Республіки, домагався учнів цього навчального закладу. Депутат  Ірина Карамушкіна, яка повідомила про те, що до неї звернулися батьки учнів цієї школи, повідомила, що «освітній заклад, заснований на території кампусу університету «Манас», було збудовано нелегально. Він уже 20 років працює без ліцензії».

Ірина Карамушкіна також підкреслила, що батьки постраждалих дітей зверталися і до Міністерства національної освіти, яке, як виявилося, навіть не знало про існування цієї школи. Депутат закцентувала на тому, що директор навчального закладу Омер Айдин має сторонню підтримку. Вона додала, що, незважаючи на величезну незадоволеність ситуацією, що склалася, і батьки дітей, і співробітники школи вирішили не звертатися до Посольства Турецької Республіки у Киргизії через страх бути виключеними із освітнього закладу. Саме ці побоювання, за словами Ірини, і послугували причиною страху батьків поскаржитися у посольство. Зауваживши, що проблема набула розголосу тільки після того як мати дитини, що поскаржилася на страх і небажання іти на заняття, відвела її до психолога, депутат Карамушкіна сказала таке: «Директор школи Омер Айдин, як з’ясувалося, викликав дітей до себе в кабінет, де починав домагатися їх. Коли дев’ятирічний потерпілий розповів про такий епізод батькам, Айдин вигнав його зі школи.

Дізнавшись про те, що сталося, батьки дитини звернулися до відділення поліції Ленінського району м Бішкека. Коли вони разом з представниками правоохоронних органів прийшли до школи, їх навіть не впустили всередину. Зараз справа розслідується Національним комітетом з питань безпеки. На сім’ю потерпілого чиниться сильний тиск. Виявилося, що керівництво школи пропонувало родичам учня гроші в обмін на те, аби ті відкликали позов. Батьки ж вимагають створення спеціальної комісії і перевірки діяльності школи».

З метою розслідування події та збору інформації журналісти газети «Вечірній Бішкек», де була опублікована ця новина, зв’язалися з відповідними структурами на чолі з Національним комітетом з питань безпеки, Міністерством внутрішніх справ і Міністерством національної освіти. Представники названих установ повідомили, що «зараз справа перебуває на стадії розслідування, тому наразі вони не можуть надати жодних відомостей, і зроблять це тільки після завершення розслідування».

НОВИНА ПРО ДИРЕКТОРА, ЩО ДОМАГАВСЯ ДИТИНИ, РОЗЛЕТІЛИСЯ СОЦІАЛЬНИМИ МЕРЕЖАМИ

Після того як про резонансний випадок повідомили на засіданні киргизького парламенту, ця інформація потрапила у державну інформаційну агенцію та ЗМІ, звідки її активно підхопили користувачі соцмереж. Посилаючись на те, що батькам постраждалих дітей точно пропонували гроші, багато хто висловив припущення про те, що за всім цим стоїть посольство.

СКАНДАЛ, ЩО РОЗГОРІВСЯ НА ТЛІ ДОМАГАНЬ, НАБУВ ШИРОКОГО РОЗГОЛОСУ У ПРЕСІ

Нестандартний випадок, що опинився на порядку денному у киргизькому парламенті, був широко висвітлений у ЗМІ цієї країни.

Кореспондент газети «Вести» Зулайка Еркімбаева, що опублікувала цю новину під заголовком «У Бішкеку директор турецької школи домагався учня», доповнила її свідченнями депутата Карамушкіної.

Журналістка газети «Вечірній Бішкек» Катерина Улітіна стала автором статті «Народний депутат підтвердив факт домагань з боку директора Турецької школи», що вийшла на перших шпальтах цього видання.

Одна з провідних радіостанцій країни «Maral.FM» розмістила на своєму сайті матеріал під назвою «Директор школи при турецькому університеті «Манас» тероризує дітей», додавши до нього сюжет із засідання киргизького парламенту з відеохостингу «YouTube» (посилання: https: // www.youtube.com/watch?v=Txe_mHYZoT4).

Турецький уряд створило фонд під назвою Мааріф до спроби державного перевороту за допомогою законодавчого акта в турецькому парламенті, щоб взяти на себе управління пов’язаними з руху Ґюлена школами за кордоном, а після невдалого путчу воно було націлене на закриття пов’язаних з Ґюленом навчальних закладів, як частина турецької зовнішньої політики .

Автор: Юнус Ердогду – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button