Політика

«У день зникнення Гонгадзе у СБУ було знищено кілька томів із його справи», – екс-голова Служби безпеки України

Таке «замітання слідів» довгий час не давало можливості притягти убивць журналіста до відповідальності. Про це розповів екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко під час зустрічі з активом Національної служби журналістів України та столичними журналістами, що відбулася в офісі НСЖУ 1 лютого.

Трагедія з Георгієм Гонгадзе відбулася якраз приблизно через тиждень-два після того, як я змушений був подати у відставку з посади начальника військової розвідки через розбіжності з тогочасним керівництвом СБУ, – розповідає Ігор Смешко. – Але, безумовно, мені було дуже цікаво дізнатися, що ж сталося насправді.

Після призначення Ігоря Смешка на посаду керівника Служби безпеки України відомству вдалося встановити особи 4 виконавців цього злочину. Проте офіційному слідству бракувало доказів, аби на законних підставах притягти злочинців до відповідальності.

– Провівши низку заходів, нам вдалося відшукати свідків – ними виявилися колеги виконавців убивства. Проте кожен з цих людей надзвичайно переживав за власну безпеку та безпеку й майбутнє своїх рідних. Отож ми отримали цінні свідчення, але не «на протокол», – відзначає екс-голова СБУ.

– Зрештою, після тривалих перемовин і низки заходів, спрямованих на захист свідків та їхніх сімей, таки вдалося отримати офіційну інформацію та затримати виконавців убивства Георгія Гонгадзе.

– Справа убивства Георгія Гонгадзе тісно пов’язана зі справою про прослуховування владних кабінетів. І якщо ми не зможемо встановити, хто стояв за прослуховуванням, буде важко встановити осіб, причетних до вбивства Георгія Гонгадзе, – вважає пан Смешко. – Відзначу, що для мене було дивним відкриттям те, що стежити за Георгієм почали не в міліції, а в СБУ – ще за два місяці до відомого стеження співробітниками МВС. Також по його справі в СБУ було декілька томів, що були знищені в день зникнення Георгія. Усе, що лишилося – це акт, у якому йшлося про ліквідацію справи як такої, що «не має історичної цінності»… Це дуже складна справа, спланована операція, мета якої полягала в тому, аби відкинути Україну від Європи та завадити приєднанню країни до НАТО.

Також під час зустрічі з активом НСЖУ Ігор Смешко заявив про підтримку Декларації на захист свободи слова, яку ініціювала НСЖУ. Документ передбачає, що претенденти на найвищу посаду в державі беруть на себе добровільні зобов’язання поважати свободу слова й самовираження, не чинити тиск на журналістів і ЗМІ, не використовувати силові органи для переслідування журналістів, проводити публічні звіти про розслідування правопорушень проти працівників ЗМІ тощо.

– Підписати цей документ – для мене велика честь, адже дійсно щиро вірю в демократію. Так сталося, що, обіймаючи посаду військового дипломата, понад 10 років прожив за кордоном – Сполучені Штати, Швейцарія, Німеччина… Те, що нині панує в Україні – далеке від понять демократії. Те, що нам на сьогодні вдалося побудувати – це авторитарно-кланова система, яка лише прикривається шатами демократії, щоб сховати владу олігархів, – наголосив Ігор Смешко. – Будь-яка атака на журналістів чи окреме ЗМІ в демократичному суспільстві розглядається як атака на конституцію. Отож робитиму все залежне від мене, аби підтримувати й захищати журналістів і свободу слова в Україні.

Нагадаємо, Декларацію на захист свободи слова вже підписали такі українські політики: лідер партії «Основа» Сергій Тарута; колишній віце-спікер Верховної Ради України, екс-голова Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України Микола Томенко; лідер руху «Справедливість», екс-голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко; лідер партії «Народний контроль», народний депутат Дмитро Добродомов; її підтримав і перший глава держави незалежної України Леонід Кравчук; політик і громадський діяч, претендент на посаду Президента України Ольга Богомолець; правозахисник, народний депутат, кандидат на посаду Президента України Віталій Купрій.

Нагадаємо, Декларацію на захист свободи слова вже підписали такі українські політики: лідер партії «Основа» Сергій Тарута; колишній віце-спікер Верховної Ради України, екс-голова Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України Микола Томенко; лідер руху «Справедливість», екс-голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко; лідер партії «Народний контроль», народний депутат Дмитро Добродомов; її підтримав і перший глава держави незалежної України Леонід Кравчук; політик і громадський діяч, претендент на посаду Президента України Ольга Богомолець; правозахисник, народний депутат, кандидат на посаду Президента України Віталій Купрій.

Фото Сергія Шевченка

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button