ПолітикаСвітТуреччинa

Туреччина засудила спробу німецьких військових обшукати вантажне судно в Середземному морі

У Міністерстві закордонних справ Туреччини назвали незаконною спробу військових бундесверу обшукати турецьке вантажне судно Rosaline A в Середземному морі.

«Ми виступаємо проти того, що наш корабель, який не порушив ембарго на постачання зброї, був затриманий протягом декількох годин у важких погодних умовах. Ми протестуємо проти цієї несанкціонованої акції із застосуванням сили», – цитує його ТАСС.

У турецькому зовнішньополітичному відомстві також піддали критиці операцію Євросоюзу біля берегів Лівії, відому як «Іріні». «Нейтралітет операції «Іріні», яку ЄС почав без консультацій із законним лівійським урядом, з нашою країною, з НАТО, вже викликає суперечки. Проте неприпустимо, що такі подвійні стандарти і незаконні дії застосовуються до кораблів, які перевозять вантажі з нашої країни в Лівію», — йдеться в заяві.

В Анкарі також додали, що операція «Іріні» «не контролює постачання озброєння путчисту Хафтару, і вона покликана лише для покарання законного лівійського уряду».

У понеділок видання Spiegel з посиланням на власні джерела повідомило, що Туреччина перешкодила проведенню Бундесвером перевірки підозрілого турецького судна в рамках операції «Іріні». Турецьке вантажне судно Rosaline А було зупинено в неділю німецьким фрегатом «Гамбург» за 200 км на північ від лівійського міста Бенгазі. Бундесвер отримав дані про те, що на ньому могли перебувати зброя і боєприпаси. Військові Бундесверу вже піднялися на борт Rosaline A, як несподівано Анкара заборонила обшуки і повідомила ЄС, що не згодна на проведення перевірки. Німецьким військовим довелося припинити її і повернутися на «Гамбург». Судно безперешкодно попрямувало далі до Лівії.

«Іріні» була запущена з 1 квітня. Зокрема, відповідно до резолюції 2292 Ради Безпеки ООН, місія зможе проводити у відкритому морі біля берегів Лівії інспекції суден, підозрюваних у перевезенні зброї або пов’язаних з ним матеріалів в арабську країну і з неї.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button